ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δελτίο Τύπου: Ενημέρωση για την Πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών (Peste des Petits Ruminants, PPR)

Μετά την επιβεβαιωμένη εμφάνιση κρούσματος πανώλης των μικρών μηρυκαστικών σε εκτροφή αιγοπροβάτων στην Δημοτική Ενότητα Καλαμπάκας, του Δήμου Μετεώρων, της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, κρίνεται απαραίτητη η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των κτηνοτρόφων της Περιφέρειάς μας για την λήψη μέτρων προφύλαξης και την έγκαιρη αναγνώριση πιθανής εμφάνισης του νοσήματος.

Η Πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών (PPR), γνωστή και ως «πανούκλα των αιγών» ή «σύνδρομο στοματίτιδας-πνευμονοεντερίτιδας» αποτελεί υψηλής μεταδοτικότητας, ιογενές νόσημα των μικρών μηρυκαστικών (κατοικίδιων και άγριων).

Είναι νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης και η έγκαιρη ενημέρωση των κτηνιατρικών αρχών σε περίπτωση υποψίας, πέρα από νομική υποχρέωση (Νόμος 4235/2014 ΦΕΚ Α32, Β∆ 26/3/1936 ΦΕΚ Α174, Π∆133/1992 ΦΕΚ Α66), συμβάλει στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του.

Ο ιός της Πανώλης των Μικρών Μηρυκαστικών (PPRV) είναι RNA ιός ανήκει στην

οικογένεια Paramyxoviridae στο γένος Morbillivirus

Ο ιός προσβάλει κυρίως αίγες, πρόβατα και άγρια μικρά μηρυκαστικά.

-Προσβάλει μεγάλο αριθμό ζώων στο κοπάδι και προκαλεί θανάτους.

-Μεταδίδεται ταχύτατα.

Μετάδοση

Με στενή επαφή των υγειών με τα ασθενή ζώα.

• Επαφή με εκκρίσεις: δάκρυα, σάλια, ούρα, κόπρανα.

• Με μολυσμένη τροφή, νερό, στρωμνή, μηχανήματα και μέσα μεταφοράς

Ο χρόνος επώασης είναι 3-6 ημέρες (2-10 ημέρες). Ενώ σύμφωνα με τον κώδικα Χερσαίων Ζώων του ΟΙΕ η περίοδος επώασης καθορίζεται στις 21 ημέρες.

Συμπτώματα

· Πυρετός (40-41 °C).

· Κατάπτωση, υπνηλία, ανορεξία.

· Ορώδες υγρό από τα μάτια και τη μύτη, έντονη σιελόρροια (εικόνα βρεγμένου προσώπου). Κόκκινα μάτια και δάκρυα.

· Βλεννοπυώδες έκκριμα που φράσσει τα βλέφαρα και τα ρουθούνια.

· Γρήγορες, κοφτές αναπνοές, δύσπνοια, βήχας.

· Πρησμένα και κόκκινα χείλη και ούλα.

· Αλλοιώσεις στο στόμα: λευκές πλάκες στα ούλα και στο εσωτερικό των χειλιών.

· Τα ζώα πονούν, τρίζουν τα δόντια τους και αρνούνται να ανοίξουν το στόμα τους.

· Δυσάρεστη οσμή από το στόμα.

· Διάρροια.

· Αποβολές εγκύων.

· Θάνατοι.

Πρόληψη της νόσου

Έγκαιρη ενημέρωση, άμεση διάγνωση και ενεργοποίηση των μηχανισμών είναι το κλειδί για τη γρήγορη αντιμετώπιση και εξάλειψη της νόσου.

Η εφαρμογή μέτρων βιοασφάλειας στις εκτροφές αιγοπροβάτων μπορεί να αποτρέψει την είσοδο του νοσήματος στην εκτροφή:

· Περίφραξη των εγκαταστάσεων για την αποτροπή εισόδου και εξόδου ζώων.

· Απολυμαντική τάφρος στην είσοδο-έξοδο των εγκαταστάσεων.

· Καθαρισμός και απολύμανση των εγκαταστάσεων σε τακτική βάση.

· Απεντόμωση -Μυοκτονία των εγκαταστάσεων σε τακτική βάση.

· Περιορισμός της εισόδου οχημάτων και άλλων μηχανημάτων στις εγκαταστάσεις και στους βοσκοτόπους, στα εντελώς απαραίτητα. Ιδιαίτερη προσοχή σε οχήματα που έρχονται σε επαφή και με άλλες εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων.

· Καθαρισμός και απολύμανση των οχημάτων που εισέρχονται και εξέρχονται από τις εγκαταστάσεις.

· Περιορισμός των ανθρώπων που εισέρχονται στις εκμεταλλεύσεις και έρχονται σε επαφή με τα ζώα και ιδιαίτερη προσοχή σε όσους έρχονται σε επαφή και με άλλες εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων.

· Καθαρισμός και απολύμανση των υποδημάτων

· Έλεγχος της προέλευσης των ζωοτροφών,

· Έλεγχος της προέλευσης των μηχανημάτων και των συσκευών που χρησιμοποιούνται στις εγκαταστάσεις και στους βοσκότοπους ιδιαίτερα σε ότι αφορά την επαφή τους με αίγες και πρόβατα.

· Χώρος απομόνωσης για τα ζώα που νοσούν καθώς και για τα ζώα που εισέρχονται για πρώτη φορά στην εκτροφή πριν την ανάμειξη τους με τα ήδη υπάρχοντα ζώα.

· Προμήθεια ζώων με νόμιμες διαδικασίες: Ενημέρωση των κτηνιατρικών αρχών, ταυτοποίηση των ζώων με ενώτια ή ηλεκτρονικούς βώλους, επίσημα έγγραφα (υγειονομικά πιστοποιητικά)

· Καθημερινός έλεγχος των ζώων για τον εντοπισμό κλινικών συμπτωμάτων.

Ο προληπτικός εμβολιασμός για την Πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών στα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν επιτρέπεται. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επιπρόσθετο μέτρο για την αντιμετώπιση του νοσήματος σε περίπτωση επιζωοτίας.

Σε περίπτωση όπου υπάρχει υποψία του νοσήματος, ο κτηνοτρόφος, ο κτηνίατρος και κάθε εμπλεκόμενος φορέας οφείλει να ενημερώσει τις τοπικές Κτηνιατρικές Αρχές. Η έγκαιρη ενημέρωση πέρα από νομική υποχρέωση (Νόμος 4235/2014 ΦΕΚ Α32, Β_ 26/3/1936 ΦΕΚ Α174, Π_133/1992 ΦΕΚ Α66), συμβάλει στην άμεση λήψη μέτρων και στην αποτελεσματικότερη διαχείριση του νοσήματος

Η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι να έρχονται σε

επαφή με το Κτηνιατρείο της Περιοχής τους

ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ :

· ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Π.Ε ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ : 2231352434 ,2231352459, 2231352450, 2231352450,2232022277,2231351418

· ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Π.Ε ΒΟΙΩΤΙΑΣ : 2261350153,2261650168

· ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Π.Ε ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ :2237080258 ,2237080260

· ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Π.Ε ΦΩΚΙΔΑΣ : 2265352717,2634051801

· ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Π.Ε ΕΥΒΟΙΑΣ :2221353541,2221353595

 

Χορήγηση χρηματοδοτικής στήριξης έκτακτης ανάγκης στους πληγέντες συκοπαραγωγούς της Β. Εύβοιας & μελισσοκόμους του Δήμου Λαμιέων από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» & «Elias»

Άμεσα μέτρα στήριξης των συκοπαραγωγών της Β. Εύβοιας και των μελισσοκόμων του Δήμου Λαμιέων ζήτησαν ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Στ. Ελλάδας κ. Δημήτρης Βουρδάνος και ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνοτροφίας και Αλιείας κ. Κων/νος Αποστολόπουλος , με κοινή τους επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Τσιάρα και τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστο Τριαντόπουλο.

Στην επιστολή τους αναφέρουν :

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,

Με την τελευταία υπ. αριθμ.26/150398 ( ΦΕΚ 3028/Β’/ 28-0502024) απόφασή «Χορήγηση χρηματοδοτικής στήριξης έκτακτης ανάγκης για τους γεωργικούς τομείς που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα και τη Σλοβενία», δυστυχώς βλέπουμε ότι δεν συμπεριλήφθηκαν γεωργοί και μελισσοκόμοι που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, οι οποίοι υπέστησαν μεγάλη έως ολοκληρωτική καταστροφή από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel » και «Elias».

Συγκεκριμένα, αναφερόμαστε στους καλλιεργητές σύκου της Β. Εύβοιας και στους γεωργούς που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή μελιού στο Δήμο Λαμιέων.

Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές μας να διορθωθεί η ανωτέρω αδικία με συνεχείς ενημερώσεις μας προς εσάς, με τις υπ. Αριθ. Πρωτ. 263733/08-12-2024 & 106104/15-05-2024 επιστολές μας, για χορήγηση χρηματοδοτικής στήριξης έκτακτης ανάγκης στους πληγέντες συκοπαραγωγούς της Β. Ευβοίας που υπέστησαν σοβαρές ζημιές στην παραγωγή τους ενώ την είχαν στα ξηραντήρια (λιάστρες) και οι οποίες δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛ.Γ.Α., βλέπουμε να μην δίνεται λύση στο μείζον πρόβλημα που έχει προκύψει.

Επίσης, ο κλάδος της μελισσοκομίας αποτελεί έναν από τους πλέον δυναμικούς και συνεχώς αναπτυσσόμενους κλάδους του πρωτογενούς τομέα, με άριστης ποιότητας και υψηλής διατροφικής αξίας παραγόμενα είδη μελιού αλλά και των άλλων παράγωγων προϊόντων της μέλισσας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει εξαιρετική βιοποικιλότητα χάρη στην οποία παράγονται πολυάριθμες ποικιλίες μελιού, ίσως ορισμένες από τις οποίες να είναι και σπάνιες, ενώ την εποχή της κρίσης πολλοί νέοι μας στράφηκαν σε αυτό το κλάδο του πρωτογενούς τομέα.

Ο Δήμος Λαμιέων, είναι όμορος με τους Δήμους Δομοκού και Στυλίδας της Π. Ε Φθιώτιδας.

Ενώ οι γεωργοί που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή μελιού στους Δήμους Δομοκού και Στυλίδας είναι δικαιούχοι της χρηματοδοτικής στήριξης έκτακτης ανάγκης -και καλώς είναι-δυστυχώς οι αντίστοιχοι του Δήμου Λαμιέων αισθάνονται αδικημένοι καθώς βλέπουν να μην δικαιούνται τη χρηματοδοτική στήριξη έκτακτης ανάγκης παρότι έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές και σε πολλές περιπτώσεις τα μελισσοσμήνη τους γειτνιάζουν.

Κλείνοντας τόσο ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Κτηνοτροφίας και Αλιείας τονίζουν :

Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, πιστεύουμε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη λύσης του προβλήματος προκειμένου να αρθεί η αδικία που υφίστανται οι συκοπαραγωγοί της Β. Εύβοιας και οι γεωργοί που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή μελιού στο Δήμο Λαμιέων , να τύχουν χρηματοδοτικής στήριξης έκτακτης ανάγκης για να συνεχίσουν να παράγουν τα εξαιρετικής ποιότητας «Σύκα Βόρειας Εύβοιας» και τις ποικιλίες μελιού, που φιλοξενούνται και κοσμούν τις ξένες αγορές. Το ανωτέρω πρόβλημα είναι καταγεγραμμένο και από τους αρμόδιους ελεγκτές- εκτιμητές του ΕΛΓΑ.

Συνημμένα αρχεία:

Δελτίο Τύπου του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνοτροφίας και Αλιείας: Μέτρα προφύλαξης από τους ιδιοκτήτες κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων για τη διαχείριση φυσικών καταστροφών

Προκειμένου οι ιδιοκτήτες κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων να προφυλάξουν το ζωικό τους κεφάλαιο από τις συνέπειες πιθανών φυσικών καταστροφών, συστήνεται σύμφωνα με την υπ’ αριθ. Εγκύκλιο 223/177764/19-06-2024 του ΥΠΑΑΤ να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης:

  1. Να καταγράψουν τα τηλέφωνα επικοινωνίας των οικείων υπηρεσιών της πολιτικής προστασίας, της ελληνικής αστυνομίας, του λιμενικού σώματος (όπου αφορά), του πυροσβεστικού σώματος, ιδιωτών κτηνιάτρων, αδειοδοτημένων σφαγείων και εταιρειών διαχείρισης νεκρών ζώων.
  2. Να μεριμνήσουν για τον καθαρισμό των εξωτερικών χώρων της εγκατάστασής τους καθώς και για τον περιβάλλοντα χώρο γύρω από αυτή, από ξερά χόρτα και σκουπίδια και τη βελτίωση της παροχέτευσης των όμβριων υδάτων.
  3. Να μεριμνήσουν για την επάρκεια σε νερό, τροφή και άλλες απαραίτητες προμήθειες, ώστε να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των ζώων σε περίπτωση αποκλεισμού της εγκατάστασης για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 5-7 ημερών ακόμα και χωρίς τη λήψη εξωτερικής βοήθειας.
  4. Να προμηθευτούν με γεννήτριες ηλεκτρικού ρεύματος ή/και αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα.
  5. Να μεριμνήσουν να υπάρχει φορτισμένο κινητό τηλέφωνο στην κτηνοτροφική εκμετάλλευση,
  6. Να έχουν τακτική ενημέρωση για το δελτίο καιρού.
  7. Σε περίπτωση πυρκαγιάς, πρώτα να ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές (πυροσβεστική κ.α.) και μετά να ακολουθούν οι υπόλοιπες ενέργειες.

Να λαμβάνουν τα παρακάτω μέτρα στην περίπτωση σοβαρά άρρωστων ή τραυματισμένων ζώων:

  1. Διαχωρισμός από τα άλλα ζώα
  2. Παροχή πρώτων βοηθειών (περίδεση πληγής, σταμάτημα αιμορραγίας, έλεγχος και βελτίωση του αερισμού κ.α.)
  3. Εξέταση και θεραπεία από κτηνίατρο το συντομότερο δυνατό
  4. Σε περίπτωση που απαιτείται, επικοινωνούν με τους κτηνιάτρους και τα σφαγεία για την εκτέλεση επιτόπου σφαγής έκτακτης ανάγκης, σε ζώα σοβαρά τραυματισμένα που δεν μπορούν να θεραπευθούν (Τήρηση κανόνων για την πρόληψη εξάπλωσης ασθενειών).
  5. Να διαχωρίσουν τα νεκρά από τα ζωντανά ζώα και να τα συγκεντρώσουν σε ξεχωριστό χώρο της εκτροφής. Η υγειονομική ταφή πραγματοποιείται σύμφωνα με τις κείμενες νομικές διατάξεις.
  6. Σε περίπτωση άμεσης ανάγκης διάσωσης των ζώων, κατά τις περιπτώσεις διαχείρισης φυσικών καταστροφών με απελευθέρωση αυτών ή με μεταφορά τους σε προκαθορισμένο χώρο συγκέντρωσης ζώων, δεν εφαρμόζονται οι διαδικασίες που προβλέπονται από την Ενωσιακή και Εθνική νομοθεσία.

Επισημαίνουμε ότι κάθε ενέργεια απομάκρυνσης των ζώων ή προσέγγισης των εκτροφών, πραγματοποιείται μετά από συνεννόηση με τις κατά τόπους αρμόδιες Κτηνιατρικές αρχές και πάντα υπό τις οδηγίες των αρμοδίων αστυνομικών και πυροσβεστικών αρχών.

 

Συνημμένα αρχεία:

 

Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας: Ενημέρωση και οδηγίες για Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (Ε.Δ.Ε.Κ.) από την Πέμπτη 4/07/2024

Ενημερωτικό Δελτίο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Ευβοίας σχετικά με την την εμφάνιση του επιβλαβή οργανισμού καραντίνας Bactrocera Dorsalis σε περιοχή του κεντρικού τομέα Αθηνών της περιφέρειας Αττικής

Δελτίο Τύπου:Έναρξη 1ης διαβροχής για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς, στις ελαιοκομικές περιοχές της Π.Ε.Φθιώτιδας

Δελτίο Τύπου για την περισυλλογή νεκρών ζώων – οδηγίες για την καταβολή ανταποδοτικού τέλους για συλλογή και διαχείριση νεκρών ζώων (κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων)

Κατόπιν ενημέρωσης από την εταιρεία KAFSIS ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε., η περισυλλογή νεκρών ζώων από κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις των Π.Ε. Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας θα εξυπηρετείται από το Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο με αριθμό κυκλοφορίας ΖΝΑ 9699 και κωδικό έγκρισης EL09ZNA9699Y123045 και με οδηγό τον κ. Σκορδά Βασίλειο.

Το νούμερο του τηλεφωνικού κέντρου που λειτουργεί σε 24ωρη βάση είναι: 210-8960100

Υπενθυμίζουμε ότι κατά την υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης και μέχρι 30-06-2024, ο κάτοχος ενημερώνεται για την υποχρέωση καταβολής ανταποδοτικού τέλους για τη συλλογή και διαχείριση νεκρών ζώων, σε εφαρμογή του άρθρου 15 του ν. 4351/2015, μέσω του ηλεκτρονικού παράβολου.
Η καταβολή του ανταποδοτικού τέλους γίνεται όπως περιγράφεται παρακάτω:

 Εισαγωγή στην ψηφιακή υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ «Υπολογισμός και δέσμευση e-παράβολου για ΕΠΣΥΔ» με τους κωδικούς του ΤΑΧΙS (Ψηφιακές Υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ (minagric.gr)
 Εκτύπωση της κατάστασης με τις εκμεταλλεύσεις και το οφειλόμενο ποσό ανά εκμετάλλευση που αντιστοιχούν στον συγκεκριμένο κωδικό ΤΑΧΙS.
 Εισαγωγή στην υπηρεσία του e-παράβολου (e-Paravolo (gsis.gr) 0008533304
 Έκδοση ηλεκτρονικού παραβόλου για κάθε εκμετάλλευση, ακολουθώντας τα ακόλουθα βήματα:
–  Χορήγηση παραβόλου
–  Φορέας Δημοσίου: Αγροτικής Ανάπτυξης/Ζωική Παραγωγή-Υγεία Ζώων – Κτηνιατρική
–  Κατηγορία Παραβόλου: Ετήσιο τέλος εθνικού προγράμματος συλλογής και διαχείρισης νεκρών ζώων (ΕΠΣΥΔ)
–  Τύπος παραβόλου: (επιλέγετε την Περιφέρεια που ανήκει η εκμετάλλευση)
–  Συμπληρώνετε τα λοιπά προσωπικά σας στοιχεία
–  Υποβολή αιτήματος
 Πληρωμή του/των παραβόλου/ων σε οποιαδήποτε συμβεβλημένη Τράπεζα.
 Εισαγωγή στην ψηφιακή υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ «Υπολογισμός και δέσμευση e-παράβολου για ΕΠΣΥΔ» με τους κωδικούς του ΤΑΧΙS (Ψηφιακές Υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ (minagric.gr)
 Καταχώρηση του αριθμού του e-παράβολου και δέσμευση αυτού για κάθε εκμετάλλευση

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Το e-παράβολο δεσμεύεται από την ψηφιακή υπηρεσία, εφόσον έχει εκδοθεί και πληρωθεί από τον κάτοχο των εκμεταλλεύσεων και το καταβληθέν ποσό ανά εκμετάλλευση είναι ακριβώς το ποσόν που έχει υπολογισθεί αυτόματα από το ηλεκτρονικό σύστημα.

Σε περίπτωση ασυμφωνίας ΑΦΜ κατόχου ή/και καταβληθέντος ποσού ανά εκμετάλλευση, δεν γίνεται η δέσμευση του e- παράβολου από την ψηφιακή υπηρεσία και ενημερώνεται ηλεκτρονικά ο κάτοχος.

Κέντρο εξυπηρέτησης αγροτών του ΥΠΑΑΤ: Τηλέφωνο 1540

Αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος στο ΥΠΑΑΤ: info@minagric.gr

Η μη είσπραξη του ανταποδοτικού τέλους ανά εκμετάλλευση καθιστά τον κάτοχο μη δικαιούχο οιασδήποτε οικονομικής αποζημίωσης και ενίσχυσης που προκύπτει από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού του κεφαλαίου, σύμφωνα με τη σχετική ετήσια κοινή υπουργική απόφαση περί έγκρισης του προγράμματος οικονομικών αποζημιώσεων και ενισχύσεων. (Απόφαση αριθμ. 375/228895/ΦΕΚ3997/τ. Β/30-08-2021)

 

Δελτίο Τύπου για την πρόληψη και την αποφυγή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς από τις αγροτικές δραστηριότητες

Δελτίο Τύπου Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνοτροφίας και Αλιείας: Απογραφή Aγροτικών Mηχανημάτων

Σχετικά με την απογραφή αγροτικών μηχανημάτων που δεν διαθέτουν εγκεκριμένη διάταξη προστασίας έναντι ανατροπής, ενημερώνουμε ότι εκδόθηκε το ΦΕΚ 3041/Β΄/29.05.2024.

Σύμφωνα με την  Απόφαση που δημοσιεύεται στο ΦΕΚ: «Οι γεωργικοί ελκυστήρες που έχουν ταξινομηθεί ή απογραφεί πριν τις 21.05.1998 και δεν φέρουν διάταξη προστασίας έναντι ανατροπής εγκεκριμένου τύπου υποχρεούνται όπως εφοδιαστούν με αυτή μέχρι και την 31-10-2024».

Συνημμένα αρχεία:

Δ/νση Αγρ. Οικονομίας & Κτηνιατρικής, Π.Ε Φθιώτιδας: Εχθροί της ελιάς (ΠΥΡΗΝΟΤΡΗΤΗΣ), Διαπιστώσεις – Καταπολέμηση