Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας
Η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας περιλαμβάνει το ομώνυμο νησί, μια έκταση που οριοθετεί την Ανατολική Στερεά Ελλάδα (ηπειρωτική περιοχή από την Αυλίδα μέχρι την Παραλίμνη), τη νήσο Σκύρο καθώς και άλλα μικρότερα νησιά κοντά στις ακτές τους. Το νησί Εύβοια είναι το δεύτερο σε έκταση νησί της Ελλάδας και το τρίτο της ανατολικής Μεσογείου. Εκτείνεται κατά μήκος των ανατολικών ακτών της Στερεάς Ελλάδας. Δυτικό όριο της Εύβοιας αποτελούν ο Μαλιακός κόλπος, ο Βόρειος Ευβοϊκός κόλπος, ο Νότιος Ευβοϊκός κόλπος και ο κόλπος των Πεταλιών. Βόρειο όριο της είναι ο Δίαυλος Ωρέων και ανατολικό και νότιο το Αιγαίο πέλαγος. Η έκταση της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας που διοικητικά και ιστορικά ανήκει στην Εύβοια (4.167 τ. χλμ.) είναι η δυτική ακτή του πορθμού του Ευρίπου μαζί με την ευρύτερη περιοχή της Αυλίδας και έχει συνολικό πληθυσμό 210.210 κατοίκους σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της απογραφής του 2011.
Πρωτεύουσα και έδρα της περιφερειακής ενότητας καθώς και το εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο του νησιού είναι η Χαλκίδα, μια πόλη με ιστορικό παρελθόν, χτισμένη σε δεσπόζουσα θέση πάνω στη Βοιωτική και Ευβοϊκή ακτή, στο στενό του Ευρίπου.
Η ΠΕ Ευβοίας αποτελείται από τους παρακάτω δήμους:
1. Δήμος Χαλκιδέων με έδρα τη Χαλκίδα αποτελούμενος από τους πρώην δήμους α. Χαλκιδέων β. Ληλαντίων γ. Ανθηδώνος δ. Νέας Αρτάκης και ε. Αυλίδος.
2. Δήμος Διρφύων – Μεσσαπίων με έδρα τα Ψαχνά αποτελούμενος από τους πρώην δήμους α. Διρφύων και β. Μεσσαπίων.
3. Δήμος Ερέτριας με έδρα την Ερέτρια αποτελούμενος από τους πρώην δήμους α. Ερέτριας και β. Αμαρυνθίων.
4. Δήμος Καρύστου με έδρα την Κάρυστο αποτελούμενος από τους πρώην δήμους α. Καρύστου β. Στυρέων γ. Μαρμαρίου και την κοινότητα Καφηρέως.
5. Δήμος Ιστιαίας – Αιδηψού με έδρα την Ιστιαία αποτελούμενος από τους πρώην δήμους α. Ιστιαίας β. Αιδηψού γ. Αρτεμισίου δ. Ωρεών και την κοινότητα Λιχάδος.
6. Δήμος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας ΄Αννας με έδρατη Λίμνη Ευβοίας αποτελούμενος από τους πρώην δήμους α. Νηλέως β. Ελυμνίων και γ. Κηρέως.
7. Δήμος Κύμης – Αλιβερίου με έδρα το Αλιβέρι και ιστορική έδρα την Κύμη αποτελούμενος από τους πρώην δήμους α. Κύμης β. Κονιστρών γ. Ταμυνέων δ. Αυλώνος και ε. Δυστίων.
8. Δήμος Σκύρου, με έδρα τη Σκύρο στον οποίο δεν επέρχεται καμία μεταβολή
Η Εύβοια, το ανατολικότερο κομμάτι της Στερεάς Ελλάδας, μαζί με το νησί Σκύρος, είναι μια ΠΕ που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όσον αφορά της φυσικές ομορφιές, που περιλαμβάνουν σχεδόν όλες τις κατηγορίες, και βρίσκεται πολύ κοντά στην Αθήνα. Έχει πληθώρα ωραιότατων παραλίων (110 περίπου), όρμων και κολπίσκων με καταγάλανα καθαρά νερά, τόσο στον Ευβοϊκό κόλπο, όσο και στο πανέμορφο Αιγαίο Πέλαγος.
Η ελκυστικότητα της Εύβοιας δεν εξαντλείται μόνο σε θαλασσινά τοπία. Διαθέτει ιδιαίτερα πλούσια ενδοχώρα, και οι ορεινοί της όγκοι (Δίρφυς, Όχη, Κανδήλι κλπ), τα καταπράσινα δάση της (Στενή, Πλατανιάς, Καστανόλογγος, Δελφί κλπ), τα ποτάμια της με τα θεόρατα πλατάνια, συνδυασμένα με φαράγγια σπάνιας φυσικής ομορφιάς (Δημοσάρη, Αγάλης κλπ), προσφέρουν στον επισκέπτη ευχάριστη διαμονή, με εντυπωσιακές εναλλαγές λόγω των φυσικών και πολιτιστικών πόρων που διαθέτει.
Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει αρχαιολογικά ευρήματα, οικισμούς και οχυρώσεις, αρχαίο θέατρο και ναούς, θρησκευτικά μνημεία, πύργους, φρούρια, καθώς και να επισκεφθεί αρχαιολογικά και λαογραφικά μουσεία, ενώ συγχρόνως έχει τη δυνατότητα να είναι μάρτυρας της αναβίωσης παραδοσιακών εθίμων. Γενικότερα, η Εύβοια προσφέρεται για ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού όπως, οικολογικός, περιβαλλοντικός, ιαματικός, αγροτουρισμός, θαλάσσιος, και συνεδριακός τουρισμός.
Οι σημαντικότεροι τουριστικοί προορισμοί του νομού καλύπτουν, σε σχέση με τους άλλους νομούς της Περιφέρειας, το μεγαλύτερο φάσμα τουριστικού προϊόντος και περιλαμβάνουν τα εξής:
α) Παράκτιος και περιηγητικός τουρισμός
O νομός συνδυάζει προϊόντα και υπηρεσίες κυρίως θερινών διακοπών (σε παράκτιες ζώνες) αλλά και διαχρονικής χρήσης ως προς δραστηριότητες υπαίθριας αναψυχής (ιστιοπλοΐας / yachting) και κυρίως περιήγησης φυσικών περιοχών του παράκτιου χώρου. Ο επισκέπτης της Εύβοιας έχει τη δυνατότητα να παραθερίσει στις μαγευτικές παραλίες του νομού όπως, η παραλία Χιλιαδούς, η οποία αποτελεί ένα μαγευτικό τοπίο παρθένας φύσης, αλλά και η ευρύτερη ζώνη παραλίων Γλυφάδας- Μίλων.
β) Ιαματικός τουρισμός
Τα λουτρά Αιδηψού αποτελούν το βασικό πόλο έλξης ιαματικού τουρισμού της Περιφέρειας και της χώρας, και ο οικισμός και η ευρύτερη περιοχή του προσφέρουν σημαντικές ανωδομές, υποδομές και υπηρεσίες (π.χ. το ξενοδοχείο Θέρμαι Σύλλα, ιστορικό διατηρητέο μνημείο). Εκτός από την Αιδηψό υπάρχουν και οι πηγές / λουτρά Γιάλτρων (Λιχάδα Ιστιαίας) και Αμάρυνθου Βάθειας καθώς και ορισμένοι συναφείς πόροι όπως τα λασπόλουτρα (στο Βασιλικό κοντά στη Χαλκίδα) και οι πηγές ποσιθεραπείας (στο Χωνευτικό και στους κήπους κοντά στη Κύμη).
γ) Πολιτιστικός τουρισμός
Το πολιτιστικό προϊόν του νομού περιλαμβάνει ευρύ φάσμα πόρων όπως:
• αρχαιολογικούς χώρους / μνημεία (κυρίως στην περιοχή Ερέτριας – Αμάρυνθου και στην Χαλκίδα, Κάρυστο, και Αυλίδα)
• βυζαντινά / μεσαιωνικά μνημεία (Κύμη / ευρύτερη περιοχή, Αυλωνάρι, Αλιβέρι, Λίμνη, Κάρυστος, Σκύρος και
• νεότερα / νεοκλασικά μνημεία / κτίρια (Χώρα Σκύρου, Χαλκίδα) και παραδοσιακούς οικισμούς κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της Λίμνης (Ροβιές, Κεχριές, Μετόχι) και στη Ν. Εύβοια (Κάψαλα, Πετριές, Αυλωνάρι)
Ειδικά στο νομό ο πολιτιστικός τουρισμός συναρτάται άμεσα με ορισμένους οικισμούς (Χαλκίδα, Ερέτρια, Αιδηψός, Κάρυστος, Κύμη, Χώρα Σκύρου) που αποτελούν πόλους έλξης για επισκέψεις (μνημείων, μουσείων) και κέντρα για επισκέψεις / πολιτιστικές διαδρομές στην ευρύτερη περιοχή τους.
Σημαντικό θρησκευτικό μνημείο της Εύβοιας, που προσελκύει πλήθος επισκεπτών είναι ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσσος.
δ) Οικοτουρισμός
Στο είδος αυτό του τουρισμού περιλαμβάνονται τα εξής:
• το δίκτυο των υγροτόπων (κυρίως οι μεγαλύτεροι και ενταγμένοι στο ΖΟΕ: Κανατάδικα / Ιστιαίας, Λίμνη Δύστου, παράκτιο έλος Ψαχνών),
• τα δίκτυα ορεινών όγκων / βουνών (περιοχές Δίφρυος, Όχης και Κανδυλίου) όπου μπορούν να δημιουργηθούν «φυσικά πάρκα» και σε συνάρτηση με άλλους ορεινούς πόρους έλξης να διαμορφωθούν δίκτυα και υπηρεσίες οικοτουριστικών δραστηριοτήτων, και
• ορισμένες παράκτιες ζώνες που χρήζουν ειδικής προστασίας λόγω φυσικής έλξης (παραλίες Χιλιαδούς / Γλυφάδας, όρμου Τσίλαρου / Θάψων / ακρωτηρίου Καλάμι) και προσφέρονται για ορισμένες δραστηριότητες ήπιας μορφής / υπαίθριας αναψυχής.
• οικολογικά καταλύματα όπως π.χ. το οικολογικό κατάλυμα «Σελήνη» στον οικισμό Άνω Φυγιά στο Μαρμάρι της Νοτίου Ευβοίας, που περιλαμβάνει σουίτες χτισμένες με απόλυτο σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον.
ε) Αγροτουρισμός:
Η μορφή αυτή στο νομό Εύβοιας περιλαμβάνει δύο τύπους διακοπών:
– διακοπές σε παραδοσιακούς οικισμούς και αγροτικά σπίτια στις ευρύτερες περιοχές Ιστιαίας, Κύμης, Κεντρικής Εύβοιας κτλ
– διακοπές σε μεγάλα αγροκτήματα – φάρμες, όπου οι επισκέπτες συμμετέχουν σε αγροτικές δραστηριότητες και ασκούν διάφορες δραστηριότητες υπαίθριας αναψυχής.
Τέλος στις Καματριάδες λειτουργεί μια πραγματική αγροτουριστική μονάδα που ξεκίνησε ως κέντρο ιππασίας στη Βόρεια Εύβοια, αλλά σήμερα προσφέρει αυθεντική φιλοξενία και πλήθος δυνατοτήτων για δραστηριότητες στη φύση.