Ομιλία Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Στερεά Ελλάδα, αλλά και τις προτάσεις της Περιφερειακής Αρχής για την επίλυσή τους παρουσίασε σήμερα, κατά την ομιλία του, στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο, ο Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης.

Ο κ. Μπακογιάννης, αφού καλωσόρισε τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς της κυβέρνησης, τόνισε ότι οι εργασίες αυτού του συνεδρίου δεν θα έχουν καμία αξία ή νόημα αν δεν καταλήξουν σε αποφάσεις ή πράξεις και μείνουν μόνο σε επικοινωνιακές εξαγγελίες. «Χορτάσαμε από επικοινωνία, φτάνει» είπε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας που ανέλυσε την πρόταση που ήδη έχει γίνει από την πλευρά της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση της υποχρηματοδότησης της.

«Φτώχεια, ανεργία, αδικία. Αυτά βιώνουμε καθημερινά» είπε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο κ. Μπακογιάννης που κάλεσε τον Πρωθυπουργό να ακούσει τους κατοίκους της Στερεάς Ελλάδας και να στηρίξει τις προτάσεις της Περιφέρειας για να λυθούν πολλά από τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. «Πολύ θα θέλαμε να μείνετε μαζί μας λίγο ακόμα. Να βγούμε έξω στον κόσμο. Να περπατήσουμε. Να μιλήσουμε με τους ανθρώπους. Κυρίως να ακούσουμε κάποιους από αυτούς. Κάποιους από τους 650.000 κατοίκους της Περιφέρειάς μας. Αναφέρω τον αριθμό, για να αντιληφθούμε κάποια στιγμή ότι τα προβλήματα τόσων Ελλήνων και Ελληνίδων δεν είναι τοπικά, έχουν εθνική διάσταση».

Στην ίδια ομιλία, ο κ. Μπακογιάννης, αναφέρθηκε στις τραγικές ελλείψεις στον τομέα της Υγείας ενώ έκανε εκτενή αναφορά και στις προσπάθειες που έχει καταβάλει η Περιφέρεια για την ενίσχυση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, την εξωστρέφεια της επιχειρηματικότητας, την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, την προώθηση του τουρισμού και την δημιουργία της «έξυπνης περιφέρειας» και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ουσιαστική συνεργασία κεντρικού κράτους και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη συνέχιση της εφαρμογής της υφιστάμενης πολιτικής που θα φέρει επιχειρηματικά «λουκέτα», αλλά και τα αντίθετα, από την ανάπτυξη, αποτελέσματα.

«Η γενιά μας γνωρίζει ότι οι παλιές δομές δεν λειτουργούν. Ας πάψουμε να επαναλαμβάνουμε τα λάθη του παρελθόντος. Τα λάθη των πατεράδων και των παππούδων μας. Ας πάρουμε απόφαση να αποκεντρώσουμε το κράτος. Να χτίσουμε συνεργασίες με τους πολίτες. Και θα δούμε θαύματα. Εμπιστευτείτε μας, για να σας εμπιστευτούμε» είπε, κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Μπακογιάννης.

Ομιλία Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Καλώς ήρθατε στην καρδιά της Ελλάδας.

Είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά να σας υποδεχόμαστε στην Λαμία, την έδρα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Και αν μου επιτρέπεται μια προσωπική αναφορά, τέτοια εβδομάδα του μέλιτος, όπως αυτή που μου χαρίσατε, δεν είχα φανταστεί.

Λυπάμαι, μόνο κύριε Πρόεδρε, που θα μείνετε μαζί μας για λίγες ώρες.

Πολύ θα θέλαμε, και νομίζω διερμηνεύω τα συναισθήματα όλων, να μείνετε μαζί μας λίγο ακόμα.

Να βγούμε έξω στον κόσμο. Να περπατήσουμε.

Να μιλήσουμε με τους ανθρώπους. Κυρίως να ακούσουμε κάποιους από αυτούς.

Κάποιους από τους 650.000 κατοίκους της Περιφέρειάς μας.

Αναφέρω τον αριθμό, για να αντιληφθούμε κάποια στιγμή ότι τα προβλήματα τόσων Ελλήνων και Ελληνίδων δεν είναι τοπικά,

έχουν εθνική διάσταση.

Γιατί ξέρετε, εμείς, μπορεί να σας μεταφέρουμε μια εικόνα στρεβλή. Λίγο η πολιτική ορθότητα, λίγο ο σεβασμός στο αξίωμά σας, μπορεί να μην σας επικοινωνούμε την αγωνία, την απελπισία, την απόγνωση, των συνάνθρωπων μας.

Τουλάχιστον στη σωστή τους έκταση. Με τη σωστή τους ένταση.

Γιατί μπορεί εμάς να μη μας πιστέψετε, να θεωρήσετε υπερβολικά τα όσα σας πούμε ή να θεωρήσετε ότι κάνουμε λαϊκισμό και τα φουσκώνουμε για να κερδίσουμε εντυπώσεις.

Αυτό δεν θα το κάνουμε όμως εμείς εδώ κύριε πρωθυπουργέ.

Αυτά βιώνουμε καθημερινά. Φτώχεια, ανεργία, αδικία.

Μικροί και μεγάλοι συμβιβασμοί. Σε κάθε οικογένεια, σε κάθε νοικοκυριό, σε κάθε σπίτι. Μικρές και μεγάλες ήττες.

Μικροί και μεγάλοι εξευτελισμοί.

Την ίδια ώρα, γερνάμε, αραιώνουμε. Αδειάζουν σπίτια, μαγαζιά. Λιγοστεύουν οι παιδικές φωνές. Μαραζώνουν οι πόλεις και τα χωριά.

Οι νέοι, οι νέες, φεύγουν. Άλλοι για την Γερμανία, άλλοι για την Αυστραλία, άλλοι για την Αμερική.

Ακολουθούν το δρόμο των παππούδων τους, 40 χρόνια μετά. Όταν γεννιόμασταν εγώ κι εσείς. Τι ντροπή.

Και εμείς όλοι; Μένουμε πίσω και τρώμε τις σάρκες μας.

Παγιδευμένοι σε ένα πολιτικό σύστημα που μας εξάντλησε και εξαντλήθηκε. Ένα πολιτικό σύστημα, που πολλές φορές δείχνει να δρα και να ενέργει, λες και είναι όχι σε άλλη χώρα, αλλά σε άλλον πλανήτη.

Με αυτά που λέω δεν κάνω αντιπολίτευση. Δεν είναι άλλωστε αυτός ο θεσμικός μου ρόλος.

Μπορεί να έχουμε τις προσωπικές μας απόψεις, αλλά δεν επιτρέπεται η αυτοδιοίκηση να γίνεται νεροκουβαλητής κανενός κόμματος.

Περιγράφω μια πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα η οποία, προφανώς, δεν ξεκίνησε τον Γενάρη του 15, αλλά συνεχίζει. Συνεχίζει να γίνεται όλο και πιο μαύρη. Και συνεχίζει, όσο η χώρα γίνεται πεδίο πειραμάτων, όσο το σύννεφο της οικονομικής αβεβαιότητας δε διαλύεται, όσο οι παλιές αποτυχημένες συνταγές άσκησης πολιτικής ζουν και βασιλεύουν.

Και τι κάνουμε τώρα; Ξεκινώ από τα βασικά: Για να λέμε και κανένα όχι. Όχι άλλο επικοινωνία. Όχι άλλη θεωρία. Όχι άλλα λόγια. Αρκετά. Χορτάσαμε.

Το λέω ανοιχτά: Αν ο στόχος της σημερινής μας συνάντησης είναι να παίξουμε στα τηλεοπτικά δελτία, αν ο στόχος είναι να μιλήσουμε γενικά και αόριστα για ένα αναπτυξιακό σχέδιο ή ένα – σε εισαγωγικά – νέο αναπτυξιακό μοντέλο, αν ο στόχος είναι να κακοποιήσουμε ακόμα περισσότερο την λέξη ανάπτυξη και να παίξουμε ένα μικρό-πολιτικό παιχνίδι, πέφτοντας την στον Κυριάκο ή στη Νέα Δημοκρατία, τότε δεν έχει κανένα νόημα. Τζάμπα κόπος. Τζάμπα χρόνος. Το κάνετε άλλωστε πολύ καλύτερα στην Αθήνα.

Αν όμως, πάλι, στόχος είναι να μιλήσουμε για τα αληθινά προβλήματα και τις αληθινές προκλήσεις, αν συγκεντρωθήκαμε σήμερα για να δώσουμε άμεσες λύσεις, με έναν ξεκάθαρο οδικό χάρτη, με στοχοθεσία, με τις υπογραφές μας, με απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα. Τότε, θα βρείτε σε αυτή την αίθουσα, συμπαραστάτες και συμμάχους.

Δεν ζητάμε θαύματα. Ξέρουμε πως δεν υπάρχουν μάγοι και μαγικά ραβδιά. Οι προτάσεις που κάνουμε είναι όλες εφικτές.

Κοστολογημένες. Ρεαλιστικές.

Γιατί κύριε Τσίπρα,

εγώ μπορεί να έχω την τιμή να είμαι Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, αλλά εσείς είστε ο Πρωθυπουργός της. Και έχουμε όλοι μας την ανάγκη να συμφωνήσουμε έστω στα ελάχιστα.

Άλλωστε επειδή διαφωνούμε, δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε να συνυπάρχουμε.

Κυρίες και κύριοι,

Φίλες και Φίλοι,

Μπορεί να σας φανεί ανορθόδοξο. Επιτρέψτε μου όμως να ξεκινήσω από ένα θέμα που μπορεί να μην άπτεται των αρμοδιοτήτων της αυτοδιοίκησης, αλλά μας αγγίζει όλους. Νομοτελειακά. Είναι το Α και το Ω. Δημόσια υγεία.

Στη περιφέρεια μας βιώνουμε μια συστημική αποτυχία. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών, των νοσηλευτών και των εργαζομένων στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας,

ανθρώπινες ζωές κινδυνεύουν.

Πρώτος εχθρός: η υποστελέχωση. Για να μιλήσω πρακτικά, με παραδείγματα.

Τον χειμώνα, όλοι μαζί εδώ στην Λαμία, ψάχναμε για τρείς –  τέσσερεις μήνες, απεγνωσμένα, αναισθησιολόγο.

Στην Άμφισσα, αν είναι δυνατόν, η ίδια η παθολογική κλινική ήταν κλειστή για δυόμιση χρόνια. Στο Καρπενήσι αναζητούν παιδίατρο. Στη Βοιωτία, κυνηγούν γενικούς γιατρούς.

Στην Εύβοια, σε όλο τον νομό, δεν έχουμε καθόλου δερματολόγους ή νευροχειρουργούς.

Αναγκαίες επεμβάσεις ακυρώνονταν. Οι ασθενείς γίνονταν μπαλάκι σε όλη τη χώρα.

Η περιφέρεια μας, πρώτη θέσπισε οικονομικά κίνητρα για γιατρούς στις απομακρυσμένες και άγονες περιοχές.

Δεν αρκεί όμως. Απευθύνουμε κραυγή αγωνίας.

Δεύτερος εχθρός: Οι ελλείψεις στο εξοπλισμό και τις υποδομές.

Τα κενά είναι τεράστια. Καταφέραμε, έπειτα από προσπάθεια δύο ετών, να εισπράξει επιτέλους το Υπουργείο την άμεση οικονομική ενίσχυση που ψήφισε το Περιφερειακό μας Συμβούλιο. Έστω για τα βασικά. Δεν ξέρω αν το πληροφορηθήκατε, αλλά όχι μόνο δώσαμε μάχη για να δώσουμε χρήματα, έξω από την αρμοδιότητα μας, αλλά τα ακούσαμε κιόλας! Δεχτήκαμε και πόλεμο!

Ακούγεται πως θα μας ανακοινώσετε τον Μαγνητικό Τομογράφο στη Λαμία. Μακάρι. Σας ευχαριστούμε.

Δεν αρκεί όμως. Όπως δεν αρκούν ούτε τα 3 εκ που εξασφαλίσαμε από τους εθνικούς πόρους του Υπουργείου Υγείας, ή η πρόσκληση που ετοιμάζουμε να εκδώσουμε για άλλο ένα εκατομμύριο από το ΕΣΠΑ.

Οι ανάγκες υπερβαίνουν κατά πάρα πολύ τις χρηματοδοτικές μας δυνατότητες. Πόσο μάλλον, αν μιλήσουμε και για τον τρίτο μας εχθρό: τη δραματική κατάσταση με τα ασθενοφόρα. Θυμάστε ένα βιντεάκι που έγινε βάιραλ στο ίντερνετ τον χειμώνα; Με έναν ασθενή που μεταφερόταν στην καρότσα ενός αγροτικού; Εδώ, στην Εύβοια ήταν. Ένα άλλο βιντεάκι ενός ασθενή που μεταφερόταν σε έναν εκσκαφέα; Εδώ, στην Ευρυτανία ήταν.

Οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ είναι πραγματικοί ήρωες. Και εμείς από την πλευρά μας βοηθάμε όπου και όσο μπορούμε, πέρα και πάνω από τις αρμοδιότητες μας, συντηρώντας τα ασθενοφόρα.

Τι να το κάνεις όμως; Έχουμε να δούμε νέο ασθενοφόρο από το 2002. Και από το ΕΣΠΑ, μας περισσεύει μόλις ένα εκατομμύριο για νέα ασθενοφόρα. Το Ίδρυμα Νιάρχος προσφέρει στο ελληνικό δημόσιο 143 νέα οχήματα. Τουλάχιστον τα 27 έπρεπε να έρθουν στην περιφέρεια χθες. Μια απόφαση είναι κύριε Πρόεδρε, μια υπογραφή.

Κύριες και κύριοι,

Ξεκίνησα με την υγεία, δηλαδή με την ίδια τη ζωή, γιατί θέλω ειλικρινά να καταλάβετε που ήρθατε. Στην Περιφέρεια των μεγάλων ανισοτήτων και των μεγάλων αδικιών. Στην Περιφέρεια που πληρώνει ακριβά μια στατιστική στρέβλωση.

Το γνωρίζετε όλοι το θέμα. Είναι γνωστό στην Αθήνα, στην κυβέρνηση. Είναι γνωστό και στις Βρυξέλλες, όπου έχουμε, με αγώνα, εξασφαλίσει την στήριξη τριών Ευρωπαίων Επιτρόπων, συμπεριλαμβανομένης και της αρμόδιας Επιτρόπου, της κυρίας Κρετού.

Στη περιφέρεια μας, έχουμε την μεγαλύτερη βιομηχανική συγκέντρωση της χώρας. Στο Σχηματάρι και τα Οινόφυτα. Επειδή όμως, οι Ευρωπαίοι κοιτούν μόνο το κατά κεφαλήν ΑΕΠ,

μας βλέπουν και θεωρούν πως είμαστε το Λουξεμβούργο. Δεν χρειάζεται να σας πω πως η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική. Ρίξτε μια ματιά στους δείκτες τις φτώχειας και τις ανεργίας στην Περιφέρειά μας. Το αποτέλεσμα όμως είναι πως λαμβάνουμε λιγότερο από τον μισό του εθνικού μέσου όρου, σε πόρους και κονδύλια.

Εμείς βεβαίως, δεν αφήνουμε ούτε ένα Ευρώ να πέσει κάτω. Κάνουμε τα περισσότερα, με λιγότερα. Αξιοποιούμε κάθε ευκαιρία. Κλείσαμε την προηγούμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ, με ποσοστό απορροφητικότητας 107%.

Για το τρέχον πρόγραμμα, έχουμε όχι μόνο πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά αναμένεται να τους έχουμε υπερκαλύψει τρεις φορές μέχρι το τέλος του έτους.

Ταυτόχρονα, τρέχουμε έναν μαραθώνιο για να πετύχουμε την πολυπόθητη μόχλευση των ευρωπαϊκών πόρων. Κλασικό παράδειγμα είναι το έργο του Φυσικού Αερίου για τις μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας. Δεσμεύουμε 22 εκ € περίπου από το ΕΣΠΑ. Παράλληλα αξιοποιούμε το Πλάνο Juncker για δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Ενώ η ΔΕΔΑ θα εισφέρει την ιδία συμμετοχή που απαιτείται.

Παράδειγμα δεύτερο, η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση στην περιοχή του Ασωπού, με Προϋπολογισμό 205 εκ €, εκ των οποίων τα 100 εκ € είναι ιδιωτικά κεφάλαια. Μια μεγάλη, γενναία παρέμβαση. Προϊόν, συνεργασίας και συναίνεσης όλων, από κάτω προς τα πάνω. Μια κίνηση που αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα περιβαλλοντικό, ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας,  ένα πρόβλημα αναπτυξιακό.

Παράδειγμα τρίτο, η Παράκαμψη Χαλκίδας με Προϋπολογισμό 160 εκ€. Έργο κομβικό, για το οποίο αναμένουμε την χρηματοδότηση της ΕΤΕΠ και βέβαια τη δημοπράτησή του από το Υπουργείο Υποδομών.

Παράδειγμα τέταρτο, ένα μεγάλο έργο οδικής ασφάλειας, στα επικίνδυνα σημεία ολόκληρου του οδικού μας δικτύου, της τάξεως των 50 εκ €, το οποίο έχει ήδη προεγκριθεί από την ΕΤΕΠ. Μέρος ενός συνολικού προγράμματος που τρέχει του Υπουργείο Οικονομικών. Αναμένουμε να λυθούν ορισμένα διαδικαστικά ζητήματα, ώστε να γίνει πράξη.

Και ασφαλώς αυτά δεν τα κάνουμε μόνοι μας. Οφείλω και δημόσια να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Υπουργό, τον κύριο Χαρίτση, για τη σοβαρότητα, την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα του.

Η αδικία όμως – κυρίες και κύριοι – υφίσταται. Και είναι μεγάλη. Το Σύνταγμα της Ελλάδας προβλέπει πως όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες είναι ίσοι. Οι ΣτερεοΕλλαδίτες αποδεικνύονται όμως, εν τοις πράγμασι, πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Με επιστολή μου, πριν από μερικές ημέρες κύριε Πρόεδρε, σας ενημέρωσα και επίσημα για το πρόβλημα. Έχουμε ολοκληρώσει μάλιστα, για πρώτη φορά, μια μελέτη που αποδεικνύει με στοιχεία και με αριθμούς του λόγου το αληθές. Την έχετε στα χέρια σας.

Δεν μείναμε όμως μόνο στη διεκδίκηση για τη διεκδίκηση. Προτείναμε και λύση. Εφικτή λύση. Όχι παραλογισμό. Που λαμβάνει υπόψη την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Η πρόταση μας είναι η έγκριση ενός Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Ή πείτε το όπως θέλετε τέλος πάντων. Είστε καλύτεροι άλλωστε σε αυτά από εμάς. Ένα πρόγραμμα το οποίο θα υποστηρίζει και θα χρηματοδοτεί σημαντικά έργα υποδομών, αλλά και δράσεις. Για την εξομάλυνση των ανισοτήτων, την καταπολέμηση της φτώχειας, τη μείωση της ανεργίας και την τόνωση της τοπικής οικονομίας.

Αντιλαμβανόμενοι την γενικότερη οικονομική στενότητα της χώρας μας, δεν προτείνουμε ένα πρόγραμμα μονοδιάστατο και «παλαιάς λογικής». Αλλά ένα πρόγραμμα ευέλικτο, πολυτομεακό και πολυταμειακό. Με αρχή, μέση και τέλος. Με ξεκάθαρους στόχους και σαφείς δείκτες αποτελεσματικότητας. Και επειδή μπορεί κάποιοι να αναρωτηθούν που θα βρούμε τα χρήματα.

Τι τα θες τώρα αυτά ρε Περιφερειάρχη; Εξηγούμαι.

Εργαλεία για τη σύσταση του Προγράμματος μπορούν να αποτελέσουν:

  • το ΕΣΠΑ: η Στερεά Ελλάδα, αν και υποχρηματοδοτείται, έχει αναπτύξει μια εξαιρετική συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Πάνω από 40 επιπλέον εκ. έχουν εξασφαλιστεί για την Περιφέρειά μας. Έχουμε όμως ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας.
  • το εθνικό ΠΔΕ: γνωρίζουμε πως οι πόροι είναι περιορισμένοι. Υπάρχει όμως η δυνατότητα για την ένταξη και την χρηματοδότηση κρίσιμων έργων πνοής. Οι κατανομές των πόρων στην Περιφέρεια, από το 2014 μέχρι σήμερα, έχουν τριπλασιαστεί. Οι πραγματικές μας όμως ανάγκες είναι πολύ περισσότερες.
  • το ΠΑΑ: Χρειαζόμαστε όχι μόνο έργα υποδομών, αλλά και την υποστήριξη του σπουδαίου έμψυχου δυναμικού που ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα. Το Υπουργείο, μπορεί και πρέπει να δεσμευτεί σε συγκεκριμένους στόχους που να υπερβαίνουν την εκχώρηση που έχει γίνει σε όλες τις περιφέρειες.
  • το εθνικό πρόγραμμα δημοσιών επενδύσεων του Υπουργείου Υποδομών:η Περιφέρεια μας, η δεύτερη σε έκταση της χώρας, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Οι δήμαρχοι μπορούν να το πιστοποιήσουν.

Από το 2015, που εντάχθηκε ένα πακέτο έργων οδικής ασφάλειας, η Στερεά Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες περιφέρειες, δεν έχει λάβει καμία χρηματοδότηση.

Οι υπηρεσίες μας διαθέτουν αρκετές ώριμες μελέτες, τις οποίες μπορούμε να σας παραθέσουμε αναλυτικά. Στόχος μας είναι η ανάπτυξη ενός σχεδιασμού τριετίας, με αξιολόγηση και ιεράρχηση των έργων υποδομής.

Και πως θα τρέξει το πρόγραμμα; Εισηγούμαστε κάτι το καινοτόμο. Ενδεχομένως και πιλοτικό για τις άλλες περιφέρειες της χώρας. Την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης, μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων, που η εμπειρία έχει αποδείξει πως αποτελεί αποτελεσματικό εργαλείο για τη δημόσια διοίκηση. Να δώσουμε δηλαδή τα χέρια. Όμορφα, ωραία, θεσμικά και ευρωπαικά.

Κύριε Πρόεδρε,

Δεν ζητάμε ρουσφέτι, ούτε χάρη. Το δίκιο μας ζητάμε. Το σωστό. Έχετε το σχέδιο, έχετε τα μέσα, έχετε τους πόρους. Μια απόφαση είναι. Την πολιτική σας βούληση χρειαζόμαστε. Για να αναπνεύσουμε. Για να κάνουμε την δουλειά μας. Όλοι μαζί.

Και να τιμήσουμε όλοι σε αυτήν την αίθουσα, πέρα από κόμματα και ιδεολογίες, την εμπιστοσύνη των πολιτών. Ειδικά σήμερα, που ενώ όλοι συμφωνούμε πως έχουμε ανάγκη τις επενδύσεις και τις δουλειές, κάνουμε ότι μπορούμε, με τα τέρατα της φορολογίας, του ασφαλιστικού και της γραφειοκρατίας, να τις διώξουμε.

Η περιφέρεια κολυμπάει ενάντια στο ρεύμα. Ξεκινήσαμε από τον ίδιο μας τον εαυτό, για να δημιουργήσει ένα θετικό περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα. Έχουμε ηλεκτρονική υπογραφή σε όλες μας τις υπηρεσίες, έχουμε ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων, έχουμε διαφάνεια. Αν μπείτε στο site μας, θα δείτε όλο μας τον προϋπολογισμό online.

Ιδρύσαμε τα Κέντρα Στήριξης Επιχειρηματικότητας. Ένα κέντρο στην έδρα κάθε περιφερειακής ενότητας. Με δύο στόχους:

Ο πρώτος να διευκολύνουμε τον επιχειρηματία, τον υφιστάμενο επιχειρηματία, που προσπαθεί να ζήσει μέσα στην Περιφέρεια κι έρχεται αντιμέτωπος συνεχώς με την γραφειοκρατία. Ο δεύτερος να προσελκύσουμε επενδύσεις από το εξωτερικό, αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Όμως, κι εδώ πρέπει να πάμε ένα βήμα παραπέρα. Το πρώτο παραδοτέο αυτών των κέντρων είναι ο χάρτης επενδυτικών ευκαιριών, τον οποίο θα παρουσιάσουμε στην υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό. Κι εδώ, ευτυχώς, το ΕΣΠΑ μας δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε πόρους για την επιχειρηματικότητα. Χρειαζόμαστε όμως τη στήριξή σας!

Το πρώτο καλό νέο μετά από καιρό, ήταν η υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος για το Atalanti Hills. Μια επένδυση που θα υλοποιηθεί εδώ στη Φθιώτιδα με προϋπολογισμό 1,3 δισ. Ευρώ και θα δημιουργήσει πάνω από 5.500 θέσεις εργασίας.

Μια επένδυση που έπρεπε να έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια. Μια επένδυση που έστω και τώρα, μετά από συλλογική προσπάθεια, γίνεται πραγματικότητα.

Εξακολουθούμε όμως να χάνουμε ευκαιρίες. Ολισθαίνουμε συνεχώς προς τα πίσω. Μερικά συγκεκριμένα παραδείγματα; Πρώτον. Η ΛΑΡΚΟ. Αντικειμενικά μια εθνική υπόθεση. Η μεγαλύτερη εταιρία μεταλλουργίας στην Ελλάδα. Και μάλιστα εξαγωγική.

Οι εργαζόμενοι σήμερα, με την ευκαιρία της επίσκεψης σας, απεργούν. Είναι σε απόγνωση. Εμείς κρούομε τον κώδωνα τον κινδύνου εδώ και χρόνια. Αλλά βρίσκουμε κλειστές πόρτες. Η εταιρία όμως, σήμερα, έχει φτάσει στα απόλυτα όρια της. Το πρόβλημα της ρευστότητάς, το θέμα των κρατικών ενισχύσεων, το τιμολόγιο της ΔΕΗ, όλα μαζί, είναι ένας επικίνδυνος συνδυασμός.

Το λέω απερίφραστα. Θα σκάσει η ΛΑΡΚΟ, αν συνεχίσουμε έτσι. Θα σκάσει στα χέρια σας. Το πολιτικό κόστος μπορεί να είναι δικό σας, αλλά το πραγματικό, το οικονομικό, θα είναι δικό μας. Θερμή παράκληση λοιπόν! Κινητοποιηθείτε!

Δεύτερον. Ιαματικά. Η Περιφέρεια επενδύει στην ενίσχυση του Ιαματικού Τουρισμού, του θερμαλισμού και ευρύτερα του τουρισμού Υγείας. Θεωρούμε πως αποτελεί «Γίγαντα εν υπνώσει». Έχουμε 156 Ιαματικές Πηγές.

Τις περισσότερες της χώρας. Η Στερεά, με επίκεντρο τη Φθιώτιδα και την Εύβοια, μπορεί να αποτελέσει τον απόλυτο προορισμό Τουρισμού Υγείας μέσω της αξιοποίησης των ιαματικών πηγών και υποδομών. Ζητάμε τη στήριξή σας: να επισπευστούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες αξιοποίησης των υποδομών που διαχειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ. Δύο χρόνια το συζητάμε, δυο χρόνια το φωνάζουμε.

Τρίτο: Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας. Δύο βήματα είναι από εδώ που βρισκόμαστε τώρα. Την έχουμε αφήσει στη μοίρα της.

Γιατί; Επειδή επιμένουμε να διοικείται από την πλατεία Συντάγματος και όχι από την πλατεία Ελευθερίας, εδώ στην Λαμία. Μια υπογραφή είναι και αυτό, μόνο κόστος το μελάνι. Αποδώστε επιτέλους την ΠΕΛ στην πλατιά συμμαχία που έχει σχηματίσει η τοπική μας κοινωνία.

Κυρίες και κύριοι,

Για να μην ξεχνιόμαστε, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αποτελεί μια βασικά αγροτική περιφέρεια. Απασχολούνται συνολικά 115.000 άνθρωποι. Η Περιφέρεια μας προχωράει μπροστά. Η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Στερεάς, είναι πλέον γεγονός. Έχουμε δημιουργήσει ένα «πολιορκητικό κριό»

για την ανάπτυξη του αγροτικού μας τομέα. Πιστεύουμε ότι οι λέξεις κλειδιά είναι η ανταγωνιστικότητα και η εξωστρέφεια. Στόχος μας είναι η οργανωμένη και αποτελεσματική προβολή των προϊόντων. Η προώθησή τους σε αγορές του εσωτερικού, αλλά και του εξωτερικού.

Είμαστε υπερήφανοι που τα προϊόντα που ταξιδεύουν μαζί μας στις εκθέσεις, βρίσκουν τη θέση που τους αξίζει στα ράφια της Ελλάδας και της Ευρώπης!

Αλλά χρειαζόμαστε την συνεργασία σας. Είναι θετικό πως το 37% του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης έχει εκχωρηθεί στις περιφέρειες. Αλλά δυστυχώς καθυστερούμε. Χάνουμε χρόνο και χρήμα. Για παράδειγμα το Leader.

Τα προβλήματα όμως δεν μας κάνουν τη χάρη να μας περιμένουν. Ιδιαίτερα σήμερα που οι φόροι, το ασφαλιστικό και το κόστος της παραγωγής πνίγουν τους αγρότες.

Ταυτόχρονα, έχουμε τεράστια ζητήματα με το θεσμικό πλαίσιο και τη γραφειοκρατία. Στην Κτηνοτροφία, για παράδειγμα, γνωρίζετε το μεγάλο πρόβλημα με τις αδειοδοτήσεις των σταβλικών εγκαταστάσεων. Το ζήτημα των Δασικών Χαρτών δημιουργεί θέματα, γενικά αλλά και ειδικά, με τα βοσκοτόπια και τις καλλιεργήσιμες γαίες. Οι άδειες Χρήσης νερού, καθυστερούν ταλαιπωρώντας αφάνταστα τους αγρότες μας.

Και βέβαια, επιτρέψτε μου να σταθώ στην Κωπαΐδα το περιβόλι της Αττικής. Εν μία νυκτί, μας έγινε η μεταβίβαση της αρμοδιότητας, χωρίς πόρους, από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Η Περιφέρεια, οι δήμοι, έχουμε ενώσει δυνάμεις και διαχειριζόμαστε όλοι μαζί την Κωπαΐδα. Είμαστε έτοιμοι με το μάστερ πλάν για το κλειστό σύστημα άρδευσης. Αναμένουμε την πρόσκληση του Υπουργείο.

Αλλά ξέρετε κύριε πρόεδρε, δεν είναι όλα θέμα χρημάτων. Χρειαζόμαστε και την βοήθεια σας στο αυτονόητο.

Συνεργαζόμαστε με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο για να δημιουργήσουμε στην καρδιά τη Κωπαΐδας, στους κήπους του Αλιάρτου, ένα νέο τμήμα. Για να επενδύσουμε στην γνώση, στην καινοτομία. Να φέρουμε νέους στα χωράφια όταν ο αγροτικός μας πληθυσμός γερνάει.

Η σύμβαση με το Γεωπονικό είναι έτοιμή, τα χρήματα έχουν δεσμευτεί. Που κολλάμε; Στο ότι η εκκαθάριστρια, η οποία διορίζεται και εποπτεύεται από το Υπουργείο Οικονομικών, δεν μας έχει αποδώσει ακόμα την ακίνητη περιουσία του καταργηθέντος οργανισμού, όπως υποχρεούται από τον Νόμο. Έλεος.

Κυρίες και κύριοι,

Θα μπορούσα να μιλάω για την περιφέρεια μας για ώρες. Φοβάμαι βέβαια πως θα ξεπεράσω και τον Φιντέλ Κάστρο – τυχαία η αναφορά. Χωρίς ιδεολογικό πρόσημο.

Θα μπορούσα να μιλήσω για τον τουρισμό. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αποτελεί έναν σημαντικό, ανερχόμενο, δυναμικό προορισμό. Διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα και τουριστικούς πόρους που μπορούν να αποτελέσουν ολοκληρωμένες εμπειρίες για κάθε επισκέπτη.

Εθνικοί δρυμοί, παράκτιες ζώνες, λίμνες, διατηρητέα μνημεία φύσης, 2 νησιά, πολιτιστικοί πόροι, με προεξέχοντα τον Αρχαιολογικό χώρο των Δελφών,  των Θερμοπυλών και το Μουσείο της Θήβας, ιαματικές πηγές, πρωτογενή παραγωγή, 2 χιονοδρομικά κέντρα.

Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια να συνδέσουμε τον τουρισμό και να χαράξουμε διαδρομές στην περιφέρεια, να προσφέρουμε ένα ολοκληρωμένο προϊόν. Μόνοι μας όμως δεν μπορούμε. Πρέπει να κάνουμε μια στροφή στον ποιοτικό επισκέπτη. Το βραχιολάκι δεν αφήνει χρήματα.

Και βέβαια, καλά κάνουμε και διαφημίζουμε τον ήλιο και την θάλασσα, αλλά η Ελλάδα δεν είναι μόνο οι Κυκλάδες. Αν επενδύσουμε στην ηπειρωτική χώρα μπορούμε να πιάσουμε επιτέλους τον πολυπόθητο στόχο της διεύρυνσής της τουριστικής περιόδου.

Θα μπορούσα να μιλήσω για την ανάγκη στήριξης της δημιουργικής βιομηχανίας. Εμείς έχουμε θεσμοθετήσει το λεγόμενο film office. Λειτουργεί και μάλιστα με επιτυχία. Προσελκύσαμε και την πρώτη διεθνή συμπαραγωγή εδώ στην Λαμία, που θα αρχίσει γυρίσματα το Φθινόπωρο. Απουσιάζει εντελώς όμως το θεσμικό πλαίσιο. Τα κίνητρα.

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι,

Στην Ελλάδα είναι η μοίρα της αυτοδιοίκησης να είναι όμηρος ενός υπερσυγκεντρωτικού κεντρικού κράτους. Να συνθλίβεται στις μυλόπετρές του κομματισμού. Εμείς όμως επιμένουμε. Σας απλώνουμε το χέρι. Σε εσάς και στους Αρχηγούς όλων των κομμάτων.

Όχι με το κριτήριο της ψήφου ή της πολιτικής στήριξης. Μάλλον δεν έχετε και να λάβετε. Αλλά επειδή όλοι μας, οφείλουμε να υπηρετούμε το δημόσιο συμφέρον.

Πριν από τρία χρόνια, όταν ήρθατε τελευταία φορά στην Λαμία, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχα μιλήσει για την ανάγκη μιας Εθνικής Ελλάδας.

Το εμείς και το εσείς, όμως, ή ακόμα χειρότερα, το εμείς ή κανείς, πέθανε. Το γνωρίζουμε όλοι πλέον καλά. Απαιτείται συνεννόηση, συνεργασία, συναίνεση. Στην αυτοδιοίκηση το κάνουμε πράξη. Καθημερινά, εδώ στη Στερεά.

Και ευχαριστώ, όλους μα όλους, τους συναδέλφους του πρώτου και του δευτέρου βαθμού της αυτοδιοίκησης. Γιατί μια δυνατή αυτοδιοίκηση είναι μια δυνατή δημοκρατία. Μια δυνατή Ελλάδα με δυνατότητες ανάπτυξης για όλους και όλες.

Σε όλο τον κόσμο σήμερα, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι βάζουν, με όλες τους τις δυνάμεις, τον άνθρωπο στο κέντρο των αποφάσεων. Του δίνουν δύναμη, εργαλεία και μέσα για να συναποφασίζει για το μέλλον του, για την καθημερινότητά του. Μόνο έτσι θα ξαναστεριώσει η δημοκρατία. Όταν αποφασίζουμε όλοι εμείς για όσα μας αφορούν στην καθημερινή μας ζωή και όχι όταν μας βάζετε στον καναπέ, τηλεθεατές πολιτικών δεκάρικων.

Σας προκαλώ λοιπόν να γυρίσουμε το κράτος ανάποδα.

Η γενιά μας γνωρίζει ότι οι παλιές δομές δεν λειτουργούν. Ας πάψουμε να επαναλαμβάνουμε τα λάθη του παρελθόντος.

Τα λάθη των πατεράδων και των παππούδων μας.

Ας πάρουμε απόφαση να αποκεντρώσουμε το κράτος. Να χτίσουμε συνεργασίες με τους πολίτες. Και θα δούμε θαύματα.

Εμπιστευτείτε μας, για να σας εμπιστευτούμε.

Ευχαριστώ πολύ.