Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας υλοποιεί τη στρατηγική “Έξυπνη Περιφέρεια”, που υποστηρίζεται από τις υπηρεσίες της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, πρωτοβουλίες και πολίτες. Στόχος της στρατηγικής είναι να εισαγάγει καινοτόμες ιδέες και πρακτικές στη διοίκηση, στη διαφάνεια, στην οικονομία, στην κοινωνική αλληλεγγύη, στο περιβάλλον, στον πολιτισμό και να δώσει βήμα συμμετοχής στους πολίτες.
Για το λόγο αυτό δημιουργήθηκε το “Κέντρο για την Περιφερειακή και Τοπική Καινοτομία”, (Κε.Πε.Το.Κ.) που θα παρέχει τεχνογνωσία, δικτύωσης και διεθνείς πρακτικές στην περιφερειακή διοίκηση, ώστε να αναβαθμίζει διαρκώς τις υπηρεσίες της και να κινητοποιεί επιχειρήσεις και οργανώσεις πολιτών στη Στερεά Ελλάδα.
Βασική αποστολή του Κέντρου είναι να προάγει την καινοτομία για το δημόσιο συμφέρον στις Περιφέρειες και στους Δήμους της Ελλάδας. Επίσης, να συμβουλεύει, να επικουρεί και να δικτυώνει την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με καλές πρακτικές από επιτυχημένες δημόσιες πολιτικές, πρωτοβουλίες, συνέργειες μεταξύ διοίκησης και Κοινωνίας των Πολιτών, Ινστιτούτα, Διεθνείς Οργανισμούς και ΜΚΟ από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο.
Δημιουργεί και υποστηρίζει δίκτυα ανθρώπων γύρω από θέματα δημοκρατικής και οικονομικής διακυβέρνησης σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, με στόχο την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη. Φέρνει κοντά καινοτόμους ερευνητές, επιχειρηματίες και ειδικούς με τις τοπικές και περιφερειακές διοικήσεις για τη δημιουργία πολιτικών και εφαρμογών που εστιάζουν σε λύσεις. Εφόσον έχει τη δυνατότητα παρέχει χώρους και υλικοτεχνικές υποδομές που βοηθούν τη συνεργασία τοπικών κοινοτήτων και ομάδων πολιτών με τοπικές και περιφερειακές διοικήσεις.
Στελεχώνει εργαστήρια ανάλυσης και κοινωνικής καινοτομίας, οργανώνει διαγωνισμούς και υποστηρίζει έργα που βοηθούν την Περιφέρεια να εξοικονομήσει πόρους και ταυτόχρονα να αναβαθμίσει το κοινωνικό της κεφάλαιο, μέσα από την εισαγωγή δράσεων με στοχευμένο και μετρήσιμο κοινωνικό αντίκτυπο.
Προσφέρει προγράμματα και τεχνικές αναβάθμισης της διοικητικής ικανότητας των δήμων και των Περιφερειών, προάγοντας τη χρήση δεδομένων, μεθόδων συνεργατικότητας, αποτελεσματικότητας, λογοδοσίας και ενίσχυσης της συμμετοχής του πολίτη στο σχεδιασμό και στην εφαρμογή παρεμβάσεων με κοινωνικό αντίκτυπο.
Ευρύτερα, το Κέντρο εμπεριέχει δομές έρευνας, ανάλυσης, δικτύωσης, δημοσιότητας, κατάρτισης και παροχής καλών πρακτικών και προγραμμάτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό που αφορούν στους τομείς:
- Δημοκρατίας και Συμμετοχής του Πολίτη
- Διαφάνειας και Λογοδοσίας
- Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
- Ανθρώπινου δυναμικού, Έρευνας, Παιδείας & Κατάρτισης
- Επιχειρηματικότητας & Νέας οικονομίας
- Μεταφορών-υποδομών
- Κοινωνικής Οικονομίας
- Τεχνολογικής καινοτομίας, πληροφορικής και επικοινωνίας
- Αειφορίας και περιβαλλοντικής προστασίας
- Συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα
- Συνεργειών δημοσίου και Κοινωνίας των Πολιτών
- Πολιτισμού και Τοπικής Ανάπτυξης κ.α.
Το Κέντρο δεν είναι μια γραφειοκρατική δομή, αλλά έχει τα χαρακτηριστικά μιας ζωντανής, ανοιχτής και διαρκώς εξελισσόμενης πρωτοβουλίας που αναπτύσσει διαρκώς ιδέες για το δημόσιο συμφέρον. Φιλοδοξία του Κέντρου είναι να μετεξελιχθεί σε μια ζωντανή κοινότητα ανθρώπων και οργανισμών που δουλεύουν με ενθουσιασμό πάνω σε προκλήσεις της καθημερινότητας χιλιάδων πολιτών και μεταλαμπαδεύουν τη γνώση και την εμπειρία τους και σε άλλες περιφέρειες και δήμους της χώρας. Χρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης και δημοσιεύει ετήσιο απολογισμό πεπραγμένων.
Διαβάστε εδώ την Ιδρυτική Πράξη του Κέντρου Καινοτομίας (Κε.Πε.Το.Κ.)