ΔΤ: Μουσείου Μικρασιατικού Πολιτισμού στο Προκόπι

 

Μουσείου Μικρασιατικού Πολιτισμού στο Προκόπι

Κώστας Μπακογιάννης: Κιβωτός Μνήμης και Ελπίδας

Το Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού, στο Προκόπι Εύβοιας, εγκαινίασαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας κ.κ. Ιερώνυμος και ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018.

Το έργο, ύψους 646.490€, που υλοποιήθηκε και χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) – Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας – Ηπείρου 2007-2013», έπειτα από Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και της Ιεράς Μητρόπολης Χαλκίδας, αφορά στη διαμόρφωση του υπάρχοντος διωρόφου κτιρίου “Παλαιού Ξενώνα”, ιδιοκτησίας Ιερού Προσκυνήματος Οσίου Ιωάννη του Ρώσου,  σε Μουσειακό Χώρο Μικρασιατικού Πολιτισμού.

Η χρηματοδότηση αλλά και η ολοκλήρωση του έργου αποτελεί επισφράγισμα της αγαστής συνεργασίας της Περιφέρειας με την Μητρόπολη Χαλκίδας και τον Μητροπολίτη της κ.κ. Χρυσόστομο στην κοινή προσπάθεια για τη φύλαξη, τη διατήρηση και την ανάδειξη εκκλησιαστικών και λαογραφικών κειμηλίων συνδεδεμένων με την ιστορία των Προκοπιέων Καππαδοκίας και τη μετεγκατάστασή τους, στο Προκόπι μετά την μικρασιατική καταστροφή, αλλά και τη διατήρηση και διάδοση ιστορικών στοιχείων σχετικών με τον Μικρασιατικό Πολιτισμό.

Με το πέρας των εγκαινίων ο κ. Μπακογιάννης δήλωσε:

«Νιώθω πραγματικά τεράστια χαρά που βρισκόμαστε σήμερα εδώ, καθώς εγκαινιάσαμε αυτό το υπέροχο Μουσείο που φιλοξενεί ένα πολύ ξεχωριστό κομμάτι της ιστορίας μας. Είναι μια πραγματική κιβωτός μνήμης και ελπίδας που ζωντανεύει την ιστορία μας και μας υπενθυμίζει ότι κι άλλες φορές ο ελληνισμός έχει περάσει δοκιμασίες, ακόμη και ξεριζωμούς, αλλά δεν το βάζουμε κάτω. Είμαστε πολύ περήφανοι που η Περιφέρειά μας χρηματοδοτεί τέτοια σπουδαία έργα».