ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ // Ολοκληρώθηκε η καταβολή επιχορηγήσεων – αποζημιώσεων στους πληγέντες των Δήμων Χαλκιδέων και Διρφύων – Μεσσαπίων από την πλημμύρα «Θάλεια»

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ανακοινώνει ότι ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες καταβολής επιχορηγήσεων – αποζημιώσεων σε επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις των Δήμων Χαλκιδέων και Διρφύων – Μεσσαπίων, οι οποίες είχαν πληγεί από το ακραίο καιρικό φαινόμενο «Θάλεια» και τις καταστροφικές πλημμύρες της 9ης Αυγούστου 2020. 

 Επισημαίνεται ότι εντός εξαμήνου από την εκδήλωση του φαινομένου καταβλήθηκαν προκαταβολές στη σημαντική πλειοψηφία των δικαιούχων και ακολούθησαν σταδιακά αποπληρωμές μέχρι την εξόφληση όλων. 

 Στη συνέχεια, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας κατά το εναπομένοντα χρόνο ως τη συμπλήρωση των 4 ετών που προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία για την εκκαθάρισή των δικαιούχων, εστίασε σε όλες τις περιπτώσεις φακέλων που δεν είχαν διεκπεραιωθεί, ώστε να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά και άλλα εμπόδια και να γίνουν αποδεκτές περισσότερες αιτήσεις για αποζημίωση. 

 Είναι χαρακτηριστικό, ότι δεν υπήρχε κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο και προς τούτο πραγματοποιήθηκε σειρά συσκέψεων και παρεμβάσεων στα συναρμόδια Υπουργεία, προκειμένου να λυθούν προβλήματα που δημιουργούσαν εμπόδια στην καταβολή  επιχορηγήσεων – αποζημιώσεων μέσω της «Κρατικής αρωγής». 

 Ακολούθησαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και «Elias» και (με την τροποποίηση του Ν.4797/2021, όπως και με την αριθ.1386/12-1-24 απόφαση του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας) δόθηκε λύση στο μείζον πρόβλημα αποζημίωσης για ζημιές στο έγγειο κεφάλαιο λόγω ιδιοκτησίας, είτε είναι ιδιόκτητο είτε υπήρχε μίσθωση προγενέστερη της θεομηνίας είτε υπήρχε χρησιδάνειο μεταξύ συζύγων και γονέων-τέκνων που είχε συναφθεί με ημερομηνία προγενέστερη. Δυστυχώς, όμως, παρά τις επισημάνσεις της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, η ανωτέρω απόφαση δεν εκδόθηκε με αναδρομική ισχύ με αποτέλεσμα πολλοί πληγέντες να μην συμπεριληφθούν στους δικαιούχους αποζημιώσεων, ως μη ιδιοκτήτες 100% στο έγγειο κεφάλαιο. 

 Παρά τα πολλαπλά εμπόδια και εντός της προθεσμίας των 4 ετών που προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία για την εκκαθάρισή των δικαιούχων, οι αρμόδιες  επιτροπές κρατικής αρωγής της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, σε συνεργασία με τις αντίστοιχες του Υπουργείου, αλλά και τους πληγέντες συμπολίτες μας, επέφεραν το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα από πλευράς συμπερίληψης δικαιούχων. Συγκεκριμένα: 

 

  • Σε σύνολο 225 επιχειρήσεων αποζημιώθηκαν 203 δικαιούχοι με το ποσό των 2.839.264,84 ευρώ. Το 85% αυτών έλαβαν προκαταβολή εντός του πρώτου εξαμήνου μετά την εκδήλωση του φαινομένου, ώστε να μπορούν άμεσα να ανταπεξέλθουν στα νέα δεδομένα και τις υποχρεώσεις που προέκυψαν. 
  • Σε σύνολο 308 αγροτικών εκμεταλλεύσεων αποζημιώθηκαν 277 δικαιούχοι με το ποσό του 1.205.669,49 ευρώ. 

Όσοι τελικά δεν κατέστησαν δικαιούχοι και δεν αποζημιώθηκαν, δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις της νομοθεσίας (εκτός οριοθέτησης οικονομική δραστηριότητα, έλλειψη ΟΣΔΕ, ΜΑΑΕ, ΕΛΓΑ κλπ). 

 «Σταθήκαμε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των παραγωγών και επιχειρηματιών που επλήγησαν από το καιρικό φαινόμενο “Θάλεια” και καταφέραμε μαζί να ολοκληρώσουμε μια δύσκολη διαδικασία καταβολής αποζημιώσεων, αφού ήταν μια πρωτόγνωρη για τη χώρα διαδικασία, για την οποία δεν υπήρχε κατάλληλο νομικό πλαίσιο», τόνισε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και πρόσθεσε: «Θα θέλαμε –και θα έπρεπε– συνολικά η Πολιτεία να έχει τη δυνατότητα ταχύτερης αποπληρωμής και αυτό είναι ένας διαρκής αγώνας με ευθύνη όλων. Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τις υπηρεσίες μας, όπως και τις αντίστοιχες του Υπουργείου για τη συνεχή συνεργασία που είχαμε, ώστε να ξεπεραστούν εμπόδια και νομικά κενά και να πληρωθούν τελικώς οι 480 συμπολίτες μας, που δικαιούνταν αποζημίωση». 

 «Οι καταστροφές που άφησε πίσω της η πλημμύρα της 9ης Αυγούστου 2020 σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις  και επιχειρήσεις στην Π.Ε  Εύβοιας ήταν τεράστιες. Η Περιφέρεια  Στερεάς  Ελλάδας σε στενή  συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους και ξεκινώντας από μηδενική νομοθετική βάση προχώρησε στην υλοποίηση των μέτρων της κρατικής αρωγής, έτσι ώστε η στήριξη και η αποκατάσταση μετά τις φυσικές καταστροφές να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των περιοχών που επλήγησαν, καθώς και στις ανάγκες κάθε πολίτη. Στόχος όλων μας ήταν να δοθούν λύσεις σε πληγέντες συμπολίτες μας, ώστε να συνεχίσουν  να παράγουν και να εφοδιάζουν τις αγορές με τα ποιοτικά τους προϊόντα»,  δήλωσε ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Δημήτριος Βουρδάνος. 

Συνημμένα αρχεία: