ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ // ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ – Φάνης Σπανός: «Αντλήσαμε γνώσεις και αναδείξαμε προτερήματα και προοπτικές της Στερεάς Ελλάδας»
ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΕΠΙΤΥΧΩΣ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Φάνης Σπανός: «Αντλήσαμε γνώσεις και αναδείξαμε προτερήματα και προοπτικές της Στερεάς Ελλάδας»
Διπλή αποστολή -με πολλαπλά προσδοκώμενα οφέλη για τον τόπο- ολοκλήρωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Εκεί, βρέθηκε προσκεκλημένος του U.S. Department of State, έπειτα από συντονισμό με την Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα. Άντλησε τεχνογνωσία στη διαχείριση εκτάκτων αναγκών και παράλληλα ανέδειξε προτερήματα και αναπτυξιακές προοπτικές της Στερεάς Ελλάδας σε ομογενείς, μέλη της επιχειρηματικής και επιστημονικής κοινότητας των Η.Π.Α.
Μαζί με πολιτικά, διπλωματικά και υψηλόβαθμα υπηρεσιακά στελέχη από επτά ακόμη χώρες (Αυστρία, Ισλανδία, Λιθουανία, Κύπρο, Τουρκία, Ρουμανία και Βουλγαρία), ο Περιφερειάρχης συμμετείχε στο πρόγραμμα: “International Visitors Leadership Program – IVLP” του Υπουργείου Εξωτερικών των Η.Π.Α., με θέμα «Ευρωπαϊκή – Περιφερειακή συνεργασία στη διαχείριση καταστροφών και εκτάκτων αναγκών». Βασική στόχευση της δράσης ήταν η εξοικείωση των συμμετεχόντων με τους θεσμούς και τις μεθόδους διαχείρισης κρίσεων σε ομοσπονδιακό, πολιτειακό και τοπικό επίπεδο στις Η.Π.Α. μέσα από τη συνεργασία δημόσιων, ιδιωτικών και μη κυβερνητικών φορέων.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, ο Φάνης Σπανός είχε έναν πρώτο κύκλο συναντήσεων στην πρωτεύουσα Washington D.C. και στις παρωκεάνειες βορειοδυτικές Πολιτείες Oregon και Washington. Ακολούθως, πάντα στο πλαίσιο του IVLP, βρέθηκε στο San Francisco της California και το Houston του Texas, όπου συμμετείχε σε νέα σειρά συναντήσεων στις έδρες των ακόλουθων υπηρεσιών, φορέων και οργανισμών:
Ø “Marin County Sheriff’s Department – Search and Rescue Unit”, υπηρεσία υπεύθυνη για την αναζήτηση και διάσωση ατόμων που έχουν χαθεί ή έχουν ανάγκη βοήθειας στην κομητεία Marin της California.
Ø “Oakland’s Emergency Management Team”. Ομάδα υπεύθυνη για τη διαχείριση εκτάκτων αναγκών στο Oakland.
Ø “Muir Woods National Monument”. Προστατευόμενη περιοχή στην California.
Ø “American Red Cross of the Northern California Coastal Region – San Francisco”. Ο “Ερυθρός Σταυρός” για την παράκτια βόρεια Καλιφόρνια.
Ø “City of Houston Office of Emergency Management”, πρότυπος οργανισμός Πολιτικής Προστασίας της πόλης του Houston.
Ø “Texas A&M Engineering Extension Service (TEEX)”. Από τα μεγαλύτερα κέντρα εκπαίδευσης επαγγελματιών και εθελοντών για πυροπροστασία, ασφάλεια και διαχείριση καταστροφών.
Ø “The Harris County Flood Control District”. Φορέας της κομητείας County για την κατασκευή και συντήρηση αντιπλημμυρικών έργων.
Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης είχε νέα σειρά θεσμικών συναντήσεων με εκπροσώπους της Ομογένειας στις αντίστοιχες περιοχές. Συγκεκριμένα, με επιμέλεια του Γενικού Πρόξενου του San Francisco Σωκράτη Σουρβίνου, ο Φάνης Σπανός είχε συναντήσεις με τους ομογενείς:
· Mark Kounalakis, συγγραφέα, δημοσιογράφο, ακαδημαϊκό και σύζυγο της αναπληρώτριας Κυβερνήτριας της Πολιτείας της California, Eleni Kounalakis.
· George Marcus, Ελληνοαμερικανό μεγαλοεπιχειρηματία ακινήτων με καταγωγή από το χωριό Αμέλαντες της βόρειας Εύβοιας.
Συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι δυνατότητες συνεργασιών στους τομείς της αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, της Εκπαίδευσης, του Τουρισμού και της Αγροδιατροφής.
Συναντήθηκε επίσης με τον Σπύρο Μιχαλάκη, ερευνητή Κβαντικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Caltech, με τον οποίο διερεύνησαν δυνατότητες συνεργασίας στους τομείς της Εκπαίδευσης και της χρήσης νέων τεχνολογιών στη Στερεά Ελλάδα.
Αντίστοιχα, στο Houston και με επιμέλεια του Πρόξενου Λάμπρου Κακίση, ο Περιφερειάρχης συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της Ομογένειας από την Ελλάδα και την Κύπρο, μεταξύ των οποίων και ο Ύπατος Αντιπρόεδρος της «A.H.E.P.A.» Chris Kaitson.
Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος και των θεσμικών συναντήσεων, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε: «Αντλήσαμε τεχνογνωσία στην πρόληψη καταστροφών και τη διαχείριση εκτάκτων αναγκών από πρότυπους κρατικούς και μη Οργανισμούς των Ηνωμένων Πολιτειών. Είδαμε πως αξιοποιούν γνωστά εργαλεία και μεθόδους, αλλά και πως εφαρμόζουν νέες τεχνολογίες για την προστασία των πολιτών και των περιουσιών τους. Ελπίδα και στόχος τελικά αυτού του ταξιδιού είναι μέσα από αυτές τις “εικόνες” να αναβαθμίσουμε και να εκσυγχρονίσουμε τη δική μας διαχείριση για κάθε είδους κρίση.
»Παράλληλα, είχα την τιμή να συναντήσω στελέχη της ελληνικής διπλωματικής αποστολής, όπως και εκπροσώπους των οργανώσεων της Ομογένειας και να τους παρουσιάσω τα προτερήματα και τις προοπτικές ανάπτυξης της Στερεάς Ελλάδας. Διερευνήσαμε δυνατότητες συνεργασίας στους τομείς της Εκπαίδευσης, του Τουρισμού και της Αγροδιατροφής και ανοίξαμε το δρόμο για να πετύχουμε πολλά. Είναι συγκινητική η λαχτάρα των ομογενών μας να προσφέρουν στην πατρίδα, αλλά και σημαντική η δουλειά που γίνεται γι’ αυτόν τον σκοπό από την Πρεσβεία μας και τις οργανώσεις.
»Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα και προσωπικά τον Πρέσβη κ. Γιώργο Τσούνη και τους συνεργάτες του για την τιμητική επιλογή και την ευκαιρία που μου δόθηκε να συμμετάσχω στο πρόγραμμα “IVLP” του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών. Επίσης, ευχαριστώ θερμά την Υφυπουργό Εξωτερικών, Πρέσβη κα. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, την Πρέσβη της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον κα. Κατερίνα Νασίκα και τα στελέχη της Πρεσβείας για τη θερμή υποδοχή και τη μέριμνα που έλαβαν για τις πολύτιμες όσο και συγκινητικές επαφές μου με την Ελληνική Ομογένεια στις Η.Π.Α.!»
Συνημμένα αρχεία: