Δελτίο Τύπου Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φθιώτιδας Ηλία K. Σανίδα για το Τακτικό ΠΕ.Σ.Ο.Π.Π. Π.Ε. Φθιώτιδας
Πραγματοποιήθηκε, σήμερα Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024, από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Φθιώτιδας, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας Ηλία Κ. Σανίδα, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου στην Οδό Αινιάνων στη Λαμία, η συνεδρίαση του ΠΕ.Σ.Ο.Π.Π. Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Π.Ε. Φθιώτιδας, με θέμα: ««Άμεση υλοποίηση μέτρων και δράσεων για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων στην Π.Ε. Φθιώτιδας»
Στη συνεδρίαση του ΠΕ.Σ.Ο.Π.Π., εξετάστηκαν θέματα που αφορούν τον σχεδιασμό και τις δράσεις της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων στην Π.Ε. Φθιώτιδας, και συγκεκριμένα :
Α) Για την Π.Ε. Φθιώτιδας,
- Τον έλεγχο και προληπτικό καθαρισμό των κοιτών των υδατορεμάτων στην ορεινή και πεδινή κοίτη, όπου αυτό απαιτείται, με σκοπό την αποκατάσταση της φυσικής τους ροής, ειδικά στις λεκάνες απορροής όπου η φυσική βλάστηση δασών και δασικών εκτάσεων έχει καταστραφεί τα τελευταία έτη από καταστροφικές δασικές πυρκαγιές
- Τον έλεγχο και τη συντήρηση των αντιπλημμυρικών έργων, αρμοδιότητας λειτουργίας και συντήρησης της Π.Ε. Φθιώτιδας
- Τον έλεγχο και την συντήρηση του δικτύου ομβρίων υδάτων των οδών αρμοδιότητας Π.Ε. Φθιώτιδας
- Την επιτάχυνση εργασιών, ενόψει της χειμερινής περιόδου, για την ολοκλήρωση αντιπλημμυρικών έργων σε περιοχές που βαρύνονται με ανάλογο ιστορικό, καθώς και
- Τον άμεσο προγραμματισμό και εκτέλεση νέων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στην πεδινή κοίτη των υδατορεμάτων, ειδικά στις λεκάνες απορροής όπου η φυσική βλάστηση δασών και δασικών εκτάσεων έχει καταστραφεί τα τελευταία έτη από καταστροφικές δασικές πυρκαγιές
Β) Για τους Δήμους της Π.Ε. Φθιώτιδας
- Τον έλεγχο και τη συντήρηση του δικτύου όμβριων υδάτων των οδών αρμοδιότητάς τους
- Τον έλεγχο και τη συντήρηση των αντιπλημμυρικών έργων, λειτουργίας και συντήρησης αρμοδιότητάς τους
- Τον άμεσο προγραμματισμό και εκτέλεση νέων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, κατά το μέρος που τους αφορά και εφόσον συντρέχουν λόγοι.
Γ) Οι Διευθύνσεις Δασών στην χωρική επικράτεια της Π.Ε. Φθιώτιδας, όπως προχωρήσουν άμεσα στον προγραμματισμό, μελέτη και εκτέλεση έργων ορεινής υδρονομίας (κορμοδέματα, κλαδοπλέγματα, κορμοφράγματα, αυλακώσεις, κλπ), όπου αυτό απαιτείται, στις δασικές εκτάσεις που η φυσική τους βλάστηση πρόσφατα έχει καταστραφεί από πυρκαγιές.
Στην συνεδρίαση συμμετείχαν, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδας Ηλίας Κ. Σανίδας, ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Π.Στ.Ε. Πολύζος Ζώης, η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Στ.Ε. Αικατερίνη Καρκάνη, ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Στ.Ε. Μιχάλης Βλαχάκης, η Δήμαρχος Αμφίκλειας – Ελάτειας Αθανασία Στιβαχτή, ο Δήμαρχος Δομοκού Χαράλαμπος Λιόλιος, ο Δήμαρχος Λοκρών Αθανάσιος Ζεκεντές, εκπρόσωποι Αστυνομίας και Πυροσβεστικής, οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι για θέματα Πολιτικής Προστασίας των Δήμων του Νομού, καθώς και εκπρόσωποι όλων των λοιπών εμπλεκόμενων φορέων.
Με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Ηλίας Κ. Σανίδας δήλωσε : «Η σημερινή συνεδρίαση του ΠΕ.Σ.Ο.Π.Π. Π.Ε. Φθιώτιδας με θέμα την «Άμεση υλοποίηση μέτρων και δράσεων για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων» ήταν εξαιρετικά ωφέλιμη. Με την κλιματική κρίση και με τις καιρικές συνθήκες να γίνονται ολοένα και πιο ακραίες και απρόβλεπτες, η προετοιμασία μας για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων πρέπει να είναι άμεση, συντονισμένη και αποτελεσματική. Η Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας έχει πληγεί πολλές φορές στο παρελθόν από τέτοια φαινόμενα, και το παρελθόν μας έχει δείξει πως η πρόληψη σώζει ζωές και προστατεύει τις περιουσίες των πολιτών μας. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, καλούμαστε να υλοποιήσουμε δράσεις που θα θωρακίσουν την περιοχή μας απέναντι σε πλημμυρικούς κινδύνους, τονίζοντας ότι οι ανάγκες σε χρηματοδοτήσεις είναι πολύ μεγάλες και επισημαίνοντας επίσης ότι για τα ήδη υπάρχοντα έργα θα πρέπει να υπάρχει πιο τακτική ροή χρηματοδοτήσεων, ούτως ώστε να ολοκληρώνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι προκλήσεις είναι πολλές, αλλά με σωστό σχεδιασμό και συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων, μπορούμε κατά το ελάχιστο να μειώσουμε τους κινδύνους και να διασφαλίσουμε την προστασία της περιοχής μας».