Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας

fokida mapΗ Φωκίδα βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδας και συνορεύει ανατολικά με την ΠΕ Βοιωτίας, βόρεια με τη Φθιώτιδα, δυτικά με την Αιτωλοακαρνανία και σε όλη τη νότια πλευρά βρέχεται από τον Κορινθιακό Κόλπο. Εκτείνεται σε 2.121 τ. χλμ, τα 36 από τα οποία είναι πεδινά, τα 560 δάση και τα υπόλοιπα ημιορεινά με χαμηλή βλάστηση και πετρώδες έδαφος. Ο μόνιμος πληθυσμός του νομού ανέρχεται στους 40.430 κατοίκους σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της απογραφής του 2011. Πρωτεύουσα του νομού είναι η Άμφισσα, τα ιστορικά Σάλωνα.

Η Φωκίδα πήρε το όνομα της από το Φώκο, γιο του Αιακού, αρχηγό των Αιγινητών που κατέλαβε την περιοχή ή κατά άλλη εκδοχή από το γιο του Ορνυτίωνα, αρχηγό των Κορινθίων, που κυρίευσε το χώρο της. Η ΠΕ Φωκίδας αποτελείται από τους παρακάτω δήμους:

1. Δήμος Δελφών με έδρα την Άμφισσα και ιστορική έδρα τους Δελφούς αποτελούμενος από τους πρώην δήμους Άμφισσας, Γαλαξιδίου, Γραβιάς, Δελφών, Δεσφίνας, Ιτέας, Καλλιέων και Παρνασσού.

2. Δήμος Δωρίδος με έδρα το Λιδωρίκι αποτελούμενος από τους πρώην δήμους Βαρδουσίων, Ευπαλίου, Λιδωρικίου και Τολοφώνος. Η Φωκίδα έχει ένα εναλλασσόμενο γεωμορφολογικό τοπίο προικισμένο και από τη φύση με την ομορφιά των αντιθέσεων. Περιβάλλεται από ψηλά βουνά, άγριας ομορφιάς (Γκιώνα, Παρνασσός, Βαρδούσια, Οίτη), τα οποία συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό ορειβατών και χιονοδρόμων όλο το χρόνο. Στο μουσείο των Δελφών και στα αρχαιολογικά και λαογραφικά μουσεία του νομού μπορεί να συναντήσει κανείς την ιστορία του τόπου, ενώ για πεζοπορία προσφέρονται τα φαράγγια, και τα μονοπάτια της περιοχής. Επιπλέον, η Φωκίδα διαθέτει καθαρές και όμορφες ακτές με γραφικά ψαροχώρια και αρχοντικές κωμοπόλεις. Μοναδικές πλουτοπαραγωγικές πηγές του νομού είναι η ελαιοκαλλιέργεια, ο ορυκτός πλούτος (βωξίτης), τα δάση, η κτηνοτροφία, η ιχθυοκαλλιέργεια, και ο τουρισμός. Οι ευρύτερες περιοχές της Φωκίδας έχουν κατορθώσει να διατηρήσουν την αυθεντικότητα τους προσφέροντας στους επισκέπτες τη δυνατότητα να γνωρίσουν μια «άλλη Ελλάδα». Η Φωκίδα επομένως είναι ιδιαίτερου χαρακτήρα χωρική ενότητα της Στερεάς Ελλάδας, με συνδυασμό ορεινών και παράκτιων περιοχών και προσέγγιση μέσω της Δυτικής Ελλάδας με την Πελοπόννησο και το μεγάλο αστικό κέντρο της Πάτρας.

Πώς θα έρθετε στη Φωκίδα
Με ΙΧ

Όσοι θέλετε να φτάσετε στην έδρα του Δήμου Δελφών από την Βόρεια Ελλάδα, απλά θα πρέπει να ακολουθήσετε την Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Λαμίας. Μετά τις Θερμοπύλες, στο 200ο χιλιόμετρο, υπάρχει διασταύρωση που πρέπει να ακολουθήσετε τον οδικό άξονα προς Άμφισσα – Ναύπακτο – Αντίρριο.

Από την Αθήνα,
1. στρίβετε στον κόμβο  Κάστρο Βοιωτίας, διέρχεστε από Ορχομενό και Περιφερειακό Λιβαδιάς
2.μέσω της Εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας. Στον κόμβο των Θερμοπυλών  θα στρίψετε αριστερά με κατεύθυνση προς Άμφισσα.

Από την Δυτική Ελλάδα, ακολουθείτε το δρόμο Ναύπακτος – Ιτέα – Γαλαξίδι – Δελφοί. Μέσω της ζεύξης Ρίου – Αντιρίου, καταλήγετε στη Ναύπακτο, όσοι έρχεστε από Πελοπόννησο. Επίσης αν είσαστε στην ανατολική Πελοπόννησο μπορείτε να έρθετε από τον ισθμό της Κορίνθου και να ακολουθήσετε είτε τη νέα εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας στρίβοντας στο Κάστρο Βοιωτίας, είτε την παλαιά εθνική οδό Ελευσίνα – Θήβα, μετά περνάτε περιμετρικά τη Λιβαδιά και εισέρχεστε στην Φωκίδα είτε μέσω Αράχωβας είτε μέσω Δεσφίνας.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΦΩΚΙΔΑΣ

(Πατήστε πάνω στην εικόνα)

PEFOKIDAS elect logo