Μπακογιάννης: Τώρα πρέπει να στηρίξουμε τους αγρότες μας

Στην ανάγκη κατάρτισης ενός εθνικού σχεδίου στήριξης της γεωργίας και της πρωτογενούς παραγωγής αναφέρθηκε κατά την ομιλία του στο 2οΑγροτικό Συνέδριο της «Ναυτεμπορικής» ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης.

Ο κ. Μπακογιάννης ανέπτυξε τους άξονες στους οποίους πρέπει να βασιστεί ο σχεδιασμός του χάρτη αντιμετώπισης των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου, ώστε ο πρωτογενής τομέας να αποτελέσει μέσο ανάπτυξης, με αύξηση των θέσεων εργασίας, της παραγωγής και των εξαγωγών.

«Η Στερεά Ελλάδα είναι μία αγροτική Περιφέρεια, με τον πρωτογενή τομέα να παράγει το 8% του Περιφερειακού ΑΕΠ και να απασχολεί το 19% του εργατικού δυναμικού. Συγκεντρώνει το 10% των γεωργικών εκμεταλλεύσεων της χώρας (70.460), το οποίο είναι ωστόσο μικρού φυσικού και οικονομικού μεγέθους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι το 77% των γεωργικών εκμεταλλεύσεων έχουν τυπική οικονομική απόδοση κάτω των 8000 €, που είναι το ελάχιστο μέγεθος που δέχεται ως επιλέξιμο, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης για την ένταξη γεωργικών εκμεταλλεύσεων στο επενδυτικό Μέτρο. Εάν στα ανωτέρω μεγέθη προστεθεί και το οξύ πρόβλημα του ανθρώπινου δυναμικού, όπως αποτυπώνεται στους δείκτες γήρανσης και μορφωτικού επιπέδου, το πρόβλημα γίνεται τοξικό» τόνισε ο Περιφερειάρχης και αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για να αλλάξουν τα δεδομένα του πρωτογενούς τομέα.

Οι παρεμβάσεις αυτές, σύμφωνα με το κ. Μπακογιάννη, διακρίνονται σε 5 επίπεδα:

  1. Ριζική αναδιάρθρωση των μηχανισμών χάραξης και άσκησης γεωργικής πολιτικής.
  2. Δημιουργία ενός φορέα εκπροσώπησης των αγροτών μετά τη χρόνια απαξίωση των συνεταιρισμών σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες όπου οι αγρότες έχουν ενεργό και σημαντικό ρόλο στην παραγωγική και εμπορική αλυσίδα.
  3. Κεντρικός ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την συνεργασία με τον αγροτικό κόσμο, όπως έγινε στη Στερεά Ελλάδα όπου η Περιφέρεια κλήθηκε και αντιμετώπισε με επιτυχία το πρόβλημα της Κωπαΐδας.
  4. Άμεση συνεργασία των παραγωγών με ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα για την επίτευξη στοχευμένης παραγωγής, αλλά και την απόκτηση τεχνογνωσίας και εκσυγχρονισμένων μεθόδων.
  5. Σύνδεση της παραγωγής με την αγροδιατροφή ,τον τουρισμό και τον πολιτισμό μας.

Για το πέμπτο επίπεδο, ο κ. Μπακογιάννης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Στερεά Ελλάδα έχει κάνει την σύνδεση αυτή μέσω της συμμετοχής της στις μεγαλύτερες διεθνείς εκθέσεις και δίνοντας την ευκαιρία σε παραγωγούς και τουριστικούς φορείς να συμπράξουν για την πρόοδο και στους δύο τομείς.

« Ο δρόμος είναι ανηφορικός αλλά η στόχευση, η μελέτη και οι ιδέες μπορούν να δώσουν στον ελληνικό πρωτογενή τομέα την παγκόσμια θέση που του αξίζει. Έχουμε τη γη, έχουμε τους ανθρώπους, αλλά σε κεντρικό επίπεδο δεν έχουμε σχέδιο. Αυτό χρειαζόμαστε τώρα για να βγούμε από το τέλμα» τόνισε ο κ. Μπακογιάννης.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Αγροτικό Συνέδριο Ναυτεμπορικής